Ştiri

Sursa imaginii: captură video/facebook/Dorin Chirtoacă

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

14 Iul. 2020 / 18:02

Mişcarea Politică „Unirea” condamnă instalarea posturilor ilegale la Tiraspol

Condamnă instalarea unilaterală a posturilor de control de către regimul separatist transnistrean. Mişcarea Politică „Unirea” a protestat astăzi la Varniţa, Anenii Noi, în faţa unui post instalat ilegal de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol. Şi mai mulţi veterani ai războiului de la Nistru avertizează că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean dacă timp de 48 de ore posturile nu vor fi înlăturate. Între timp, în cadrul unei discuţii telefonice cu şeful statului, Igor Dodon, Vadim Krasnoselski a punctat că majoritatea posturilor au fost deja demontate, relatează Mesager.

Înarmaţi cu pancarte, reprezentanţii Mişcării Politice „Unirea” au cerut deputaţilor să creeze o comisie parlamentară de anchetă, care să investigheze instalarea posturilor de control, întrucât, spun ei, drepturile cetăţenilor din stânga Nistrului sunt grav încălcate.

„Facem această acţiune de protest pentru că am fost sesizaţi de către cetăţenii din Republica Moldova cu domiciliul în partea stângă a Nistrului sau partea dreaptă a Nistrului, cum este Tighina, pentru că de mai multe luni aceştia sunt efectiv blocaţi în partea stângă a Nistrului de autorităţile neconstituţionale, iar din data de 1 iulie situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult”, a declarat preşedintele Partidului Politic „Uniunea Salvaţi Basarabia”, Valeriu Munteanu.

Şi membrii Consiliului Naţional al Veteranilor de Război au emis o declaraţie în care condamnă acţiunile unilaterale ale Tiraspolului. Aceştia au dat un ultimatum şi spun că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean, de la localitatea Sănătăuca până la Hagimus, în cazul în care posturile de control nu vor fi demontate.

„Dacă timp de 48 de ore, începând cu 12:00, ziua de astăzi, aceste posturi nu vor fi măturate de acolo şi nu vor avea cetăţenii liberul acces într-o parte sau în alta, noi ne rezervăm aceste 48 de ore pentru a mobiliza veteranii, oamenii de bună-credinţă, activişti civici şi întreaga societate civilă, pentru a bloca toate traseele”, declară veteranul Anatolie Macovei.

Pe de altă parte, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut marţi o şedinţă cu locuitorii satului Hagimus din raionul Căuşeni, aflat în imediata apropiere a oraşului Bender, în zona de securitate. Asta după ce administraţia locală a sesizat Biroul Politici de Reintegrare privind multiplele probleme de securitate legate de comercializarea producţiei agricole şi libera circulaţie, mulţi locuitori din sat fiind angajaţi la Bender. În acest sens, autorităţile de la Chişinău au dat asigurări că vor intensifica dialogul cu partea transnistreană.

Între timp, şeful statului, Igor Dodon, a discutat luni la telefon cu aşa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Acesta din urmă a precizat că Tiraspolul a instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgenţă în regiunea transnistreană, jumătate dintre acestea au fost demontate. Totuşi, aşa-numitul lider spune că restul posturilor nu vor fi scoase atâta timp cât situaţia epidemiologică nu se va îmbunătăţi. Igor Dodon spune că toate aceste subiecte vor fi abordate în cadrul întrevederii bilaterale cu Krasnoselski, care ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iulie.

„Poziţia noastră rămâne aceeaşi. Noi suntem o ţară neutră şi trebuie să găsim o soluţie, inclusiv cu trupele militare din stânga Nistrului, în contextul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Amintim că, în perioada stării de urgenţă, Tiraspolul a instalat ilegal peste 30 de posturi în jurul localităţilor aflate sub controlul autorităţilor constituţionale, iar încercările observatorilor militari din Forţele Mixte de Pacificare de a se deplasa la faţa locului pentru a documenta regulamentar încălcările au fost blocate de fiecare dată de partea transnistreană. Recent, Comisia Unificată de Control a anunţat că partea transnistreană a refuzat să examineze, la şedinţa structurii, subiectul legat de efectuarea unei analize complexe a situaţiei din zona de securitate. Nu a fost găsită o soluţie nici pentru deplasarea observatorilor militari pentru cercetarea posturilor instalate ilegal.

Comentarii