Ştiri

Sursa imaginii: promolex.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

08 Apr. 2020 / 12:31

Misiunea OSCE la Chişinău, sesizată în cazul celor doi şoferi de ambulanţă arestaţi în stânga Nistrului

Biroul Politici de Reintegrare cere eliberarea din arest a celor doi şoferi de ambulanţă din Molovata Nouă, localitate situată în Zona de Securitate. Aceştia au fost reţinuţi de forţele de ordine separatiste sub pretextul că au încălcat regulile de circulaţie în timpul pandemiei de COVID-19 şi condamnaţi la 15 zile de detenţie. Mai mult, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a solicitat implicarea misiunii OSCE în acest caz.

Acum doua zile, Asociaţia Promo-LEX a semnalat faptul că la data de 3 aprilie, Anatolii Cebotari şi Alexei Carpov, doi şoferi de ambulanţă la Spitalul central raional Dubăsari, au fost reţinuţi de forţele separatiste. Potrivit directorului executiv al organizaţiei, Ion Manole, de când a fost instituită starea de urgenţă în regiunea transnistreană, administraţia de la Tiraspol a continuat în permanenţă să îngrădească drepturile omului.

„Rudele nu au mai putut comunica cu ei din acea zi în care au fost reţinuţi şi practic condamnaţi foarte rapid. La Cocieri, posturile rămân în continuare, şi noi am spus că acolo sunt foarte multe probleme, în special prezenţa acestor noi posturi împiedică locuitorii din această localitate să-şi prelucreze pământul. Sunt foarte mulţi medici, care continuă să nu meargă acasă, deci sunt lipsiţi sau au probleme la acest capitol şi fie locuiesc la rude, prieteni, fie se află permanent în instituţia unde desfăşoară munca”, a declarat directorul executiv al PROMO-LEX, Ion Manole.

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, regimul de carantină nu reprezintă un pretext pentru a acţiona abuziv. Mai mult, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a sesizat Misiunea OSCE la Chişinău, care a detaşat o echipă pentru a documenta situaţia la faţa locului.

„Conducătorul delegaţiei moldoveneşti practic zilnic abordează, în primul rând partea transnistreană şi, în al doilea rând solicită implicarea reprezentanţilor OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei ca să avem un rezultat tangibil în ceea ce ţine de eliberarea din arest a acestor doi cetăţeni moldoveni. Pentru că ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi noi insistăm până nu o să obţinem rezultat concret. Sunt semnale că în timpul apropiat persoanele respective pot fi eliberate”, a declarat şeful Biroului Politici de Reintegrare, Alin Gvidiani.

De cealaltă parte, aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol a emis un comunicat de presă, potrivit căruia cei doi bărbaţi ar fi fost în vizită la o rudă într-o localitate controlată de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, iar la întoarcere ar fi intenţionat să ocolească „punctele de control instituite în contextul „stării de urgenţă” pentru a nu sta 14 zile în carantină". Ulterior, „miliţia" transnistreană i-a reţinut pentru 15 zile în izolatorul de detenţie din Dubăsari.

Menţionăm că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit în Zona de Securitate mai multe posturi de control fortificate ilegal şi abuziv, sub pretextul deciziei de carantină legată de răspândirea infecţiei de Covid-19. Anterior, Chişinăul a solicitat intervenţia OSCE pentru lichidarea posturilor de control fortificate ilegal de către Tiraspol în zona de securitate, ce blochează libera circulaţie a medicilor în localităţile din dreapta Nistrului.

Comentarii