Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

12 Sep. 2019 / 12:24

Nicu Popescu: Vrem să normalizăm relaţiile cu Rusia

Guvernul Republicii Moldova îşi propune să normalizeze relaţiile cu Federaţia Rusă. O declaraţie în acest sena a fost făcută astăzi de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, revenit din vizita de la Moscova, unde a avut întrevederi cu omologul său rus Serghei Lavrov precum şi cu oficiali ruşi din cadrul Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei. Totodată, ministrul s-a referit şi la oportunitatea îmbunătăţirii relaţiilor comercial-economice cu Federaţia Rusă, un criteriu primordial al dialogului cu autorităţile de la Moscova fiind redeschiderea pieţei ruseşti pentru produsele din Moldova.

„Am discutat cu Federaţia Rusă relansarea şi deblocarea relaţiilor noastre economice. Anul trecut doar opt la sută din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre piaţa Federaţiei Ruse. Noi credem că aceste exporturi pot creşte, noi credem că este important pentru cetăţenii noştri ca Republica Moldova să exporte mai mult în Federaţia Rusă. Aceste lucruri înseamnă salarii, locuri de muncă în Moldova şi pentru noi este o prioritate. Noi, ca ţară, ne dorim revenirea la un regim comercial în relaţiile bilaterale cu Rusia în baza Acordului de Liber Schimb, semnat în cadrul CSI în 2012, fără restricţii şi faptul că acest acord de Liber Schimb cu alte state CSI nu se află în contradicţie cu Acordul nostru de Asociere şi prevederile Zonei de Liber Schimb pe care îl avem cu UE”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Nicu Popescu a mai spus că a discutat cu autorităţile ruseşti despre revenirea la un regim comercial în relaţiile bilaterale cu Rusia în baza Acordului de Liber Schimb, semnat în cadrul CSI în 2012, menţionând că acest acord nu se află în contradicţie cu Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

„Dorinţa noastră ca Guvern este ca Republica Moldova să revină în regimul de comerţ bilateral cu Federaţia Rusă la prevederile Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI. Acest Acord pe hârtie ar trebui să determine criteriile şi condiţiile în care exportatorii noştri exportă bunuri pe piaţa Federaţiei Ruse, însă acest Acord nu se aplică în comerţul bilateral şi progres în direcţia liberalizării şi redeschiderii accesului pentru bunurile noastre pe piaţa Federaţiei Ruse este un criteriu primordial în discuţiile pe care le vom avea cu Federaţia Rusă în următoarele săptămâni”, a specificat Nicu Popescu.

Săptămâna viitoare în zilele de 18 şi 19 septembrie la Chişinău se va reuni Comisia interguvernamentală Moldova-Rusia, iar în perioada 20 şi 21 septembrie va fi organizată a doua ediţie a Forumului Economic moldo-rus, la care sunt aşteptaţi aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai businessului.

Comentarii