Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

26 Iun. 2019 / 20:55

Noi propuneri în proiectul pentru modificarea Codului Electoral

Reducerea pragului electoral, organizarea votului timp de 2 zile în străinătate şi evitarea alegerilor noi în circumscripţiile uninominale. Propunerile se regăsesc în proiectul pentru modificarea codului electoral, care a fost dezbătut astăzi în comisia juridică cu reprezentanţii societăţii civile. Deputaţii susţin revenirea la sistemul de vot proporţional, relatează Mesager.

„În primul rând, existenţa Curţii Constituţionale din martie şi al doilea aspect: cum şi care o să fie mecanismul de evitare a alegerilor parţiale noi în circumscripţiile uninominale odată cu abrogarea mixtului”, a declarat reprezentantul Promo-LEX, Pavel Postică.

„Votul din diasporă se propune să fie 2 zile, probabil, dar atunci o să apară întrebarea de organizarea votului. Dacă noi putem trece peste asta. Atunci pe altă chestiune, dar există soluţii tehnice. Există soluţii tehnice, în ţările vecine s-a făcut chestiunea dată. Există soluţii, e vorba de costuri”, a menţionat reprezentantul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Pragul de reprezentativitate diminuat, adică pentru un partid - de la 6 la 4. Este o recomandare a comisiei de la Veneţia care se ignoră de către unii participanţi, actori politici. Deci trebuie să fim corecţi cu noi înşine. Pe urmă blocul electoral, dacă merge din 2-3, nu mai importă şi avem de la 8, haidem la 7 nu la 6”, a spus reprezentantul institutului „Lexscripta”, Mihai Corj.

„Proiectul respectiv are ca priorităţi inclusiv îmbunătăţirea modului de votare în diaspora, limitarea cuantumului donaţiilor şi transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniei electorale. Regula de bază e să fie că aceste donaţii către părţile. Să fie făcute prin transfer banca adică să renunţăm la banii cash, da cu sacul”, a menţionat deputatul „PAS”, Sergiu Litvinenco.

Noul parlament a fost ales conform sistemului mixt de vot care a fost introdus în 2017. Anterior deputaţii au schimbat modul de demitere a membrilor CEC în primă lectură. În aprilie, Curtea Constituţională a decis că parlamentul poate modifica sistemul electoral, însă nu înaintea unor eventuale alegeri anticipate.

Comentarii