Ştiri

Sursa imaginii: Sociologia Azi

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

24 Mai 2019 / 19:40

Noua configuraţie a Parlamentului European nu va afecta relaţia cu Republica Moldova, opinie

Cele mai mari şanse să acceadă în Parlamentul European o are PSD-ul cu aliaţii săi, iar pe locul doi s-ar afla PNL-ul din România. Aceasta este deducţia făcută de sociologul român, Ilie Bădescu. Potrivit lui, chiar dacă actuala configuraţie în legislativul de la Bruxelles se va schimba, atunci pentru Republica Moldova asta nu va aduce modificări serioase, doar că ţara noastră ar trebui să rămână consecventă în privinţa programelor pe care şi le-a asumat până acum. Profesorul Iile Bădescu se află la Chişinău pentru lansarea cărţii sale „Noopolitica războiului nevăzut”, care a fost editată şi în ţara noastră şi a oferit un interviu pentru jurnaliştii de la Mesager.

„În sondajele care sunt realizate cu mijloace şi cu metodologii foarte riguroase poziţia dintâi o deţine PSD-ul, împreună cu aliaţii. Este vorba despre ALDE, în al doilea rând, este Partidul Naţional Liberal şi apoi bineînţeles se distribuie proporţional celorlalte partide ca să le spunem aşa de statură mică şi statură mijlocie”, a menţionat Ilie Bădescu.

 În general, dacă se schimbă actuală configuraţie în PE, ce va însemna asta pentru Republica Moldova ?

Cred că agenda partidelor în legătură cu Republica Moldova  nu este foarte puternic sau dramatic diferenţiată între partide, sigur că cea mai accentuată platformă electorală în legătură cu Republica Moldova, a deţinut-o, cum ştiţi foarte bine, fostul partid al fostului preşedinte Băsescu. Sigur că din câte am sesizat, de o pildă PSD a avut o deschidere specială şi o iniţiativă specială în legătură cu problemele Republicii Moldova şi deci au iniţiat cumva abordări din unghiuri noi, nu cred că ceea ce s-ar întâmpla în contextul acesta post electoral ar aduce modificări serioase, poate schimbări de accent, dar modificări serioase în ceea ce priveşte agenda legată de Republica Moldova nu cred că vor apare.  

Reieşind din faptul că în prezent se configurează o nouă coaliţie conservatoare sau chiar eurosceptică în PE, care potrivit sondajelor ar putea acoperi 30 la sută din legislativul de la Bruxelles există probabilitatea ca Republica Moldova să rămână mai înstrăinată de familia europeană. Ce ar trebui să facă ţara noastră pentru a rămâne la fel de aproape de UE?

 Eu cred că, în primul rând, ar trebui să rămână consecvenţă cu programele pe care şi le-a asumat până acum fiindcă indiferent  ce se va întâmpla cu noul ax care este în special prin Liga Nordului de către Salvini, actualul ministru de interne din Italia şi bineînţeles partidele să-i spunem aşa de orientare conservatoare, sistemul ţărilor din Apusul Europei, mă refer la partidul lui Marine Le Pen din Franţa şi toate celelalte şi care de altminteri anunţă într-adevăr un ax European, o alianţă europeană nouă,  centrată pe ceea ce este aşa numita doctrina suveranistă. Dacă e vorba de o pildă de PSD e foarte posibil să se apropie de axul acesta aşa încât nu cred că asta va aduce modificări de atitudine în privinţa Republicii Moldova.

Faceţi o previziune pentru statele membre UE, dar şi pentru ţările care sunt acum în aşteptarea aderării la familia europeană, ce se va întâmpla după alegerile din PE?

 Valul de migraţie, în special ţările acestea din est pleacă masiv şi este o emigrare foarte puternică ceea ce va aduce dezechilibre încă mai adânci în privinţa celor două zone adică Europa, de-o pildă de Vest şi Europa de est, de Răsărit, de Sud-est, Centrală etc. Într-un fel sau altul va reveni pe agenda publică şi pe agenda  dezbaterilor din PE pentru că firesc este că aceste diferenţe şi aceste asimetrii să fie anulate să fie diminuate. Europa cu valori suveraniste sau cu forme integraţioniste foarte accentuate trebuie să ajungă totuşi o Europă care să fie orientate spre eliminarea acestor decalaje dacă e să luăm exemplul ţărilor din est, mă refer aici la România, la Bulgaria care deocamdată sunt ţinute în afara spaţiului Schenghen  ceea ce în mod nelegitim bineînţeles că adânceşte decalajul şi din punctul acesta de vedere inclusiv reprezentanţii în PE ai României vor trebui să-şi asume Agenda naţională în termeni mult mai severi. După opinia mea agenda PE va trebui să se ajusteze mult  mai puternic la realităţile Estului decât până acum.  

 În opinia dumneavoastră ce se va întâmpla în următoarele luni pe scenă politică din Moldova?

Situaţia din Republica Moldova este aşa de puternic condiţionată, să spunem aşa, de conjunctură geo economică şi geopolitică şi regională, dar şi general europeană, aşa încât mi-ar fi greu în contextual actual fără o analiză prealabilă. O coaliţie este posibilă şi în plus avînd în vedere că în momentul acesta Europa este angajată într-o conjunctură de tip electorală. Atunci mişcările din Republica Moldova vor avea destulă relaxare adică autonomie se vor putea, altminteri spus, aranja în termeni proprii, pentru că condiţionalităţile acestea externe vor fi şi ele destul de puternice şi vor influenta, bineînţeles, orice predicţie pe care vrei s-o faci în legătură cu evoluţia pe termen scurt şi mediu din Republica Moldova.

Comentarii