Ştiri

Sursa imaginii: protv.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

14 Aug. 2020 / 18:49

O nouă rundă de sesizări la Autoritatea Naţională de Integritate

O nouă rundă de sesizări la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) şi Procuratura Generală. De această dată, socialistul Nichita Ţurcan o acuză pe deputata grupului parlamentar „Pro Moldova”, Efrosinia Greţu, că s-ar fi îmbogăţit ilicit. O altă sesizare a fost depusă de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Radu Marian, care spune că în declaraţiile de avere ale şefului statului au intervenit modificări suspecte. Cei vizaţi resping acuzaţiile, relatează Mesager.

Potrivit sesizării depusă de deputatul socialist Nichita Ţurcan, „Efrosinia Greţu s-ar fi îmbogăţit ilicit după ce ar fi făcut achiziţii de sute de mii de lei şi şi-ar fi mărit depozitul bancar cu peste 121 de mii de lei într-un singur an, atunci când era funcţionar public”. Ţurcan spune că din declaraţia de avere pentru 2016, s-a constatat că, în lipsa unor surse de venituri plauzibile, Efrosinia Greţu ar fi depus bani în bănci, ar fi declarat numerar disponibil şi  efectuat achiziţii de bunuri de valoare de peste jumătate de milion de lei. Mai mult, în sesizare se mai arată că în acelaşi an, Efrosinia Greţu ar fi efectuat mai achiziţii de bunuri sub formă de metale preţioase, obiecte de artă şi de cult.

Echipa Moldova 1 a încercat să obţină o reacţie de la Efrosinia Greţu, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns. Totuşi, ieri, colegul său de partid, Sergiu Sârbu, a scris pe o reţea de socializare că „e mai uşor să scrii sesizări, cereri, plângeri, decât să guvernezi ţara”. Deputatul a îndemnat ANI să iasă cu o reacţie la toate aceste demersuri, întrucât, potrivit lui, „au tentă directă de hărţuire şi presiune”.

Un alt demers a fost depus de deputatul PAS, Radu Marian, care solicită investigarea neconcordanţei în declaraţia de avere a lui Igor Dodon. Potrivit sesizării, depusă la ANI şi Procuratura Generală, între 2015 şi 2016, suprafaţa casei în care locuieşte şeful statului s-ar fi mărit de trei ori, însă în declaraţia de avere figurează aceeaşi suprafaţă, dar şi aceeaşi valoare cadastrală.

Contactată de Moldova 1, şefa serviciului de presă a Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat că instituţia prezidenţială înţelege intenţiile deputaţilor din opoziţie în ajunul alegerilor şi „este dreptul lor să se manifeste aşa cum pot”.

Anterior, Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde” că nu are nimic de ascuns, întrucât averea sa este publică, iar astfel de atacuri sunt lansate în contextul în care se apropie alegerile prezidenţiale.

Comentarii