Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

23 Apr. 2019 / 11:40

O nouă sesizare la Curtea Constituţională

Instituţia prezidenţială a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituţională, pentru a obţine interpretarea privind dreptul preşedintelui de a înainta candidatura la funcţia de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a solicitat ca această sesizare să fie examinată în regim de urgenţă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, în cazul nealegerii candidatului la funcţia de prim-ministru în termen de trei luni, preşedintele dizolvă Parlamentul ales. Aceeaşi normă stabileşte că trebuie să fie, cel puţin două propuneri, în termen de 45 de zile, din cele trei luni. Am venit cu această sesizare ca Înalta Curte să ne comunice dacă preşedintele este obligat să propună această candidatură sau candidaturi, în cazul incapacităţii Parlamentului de a activa sau în cazul imposibilităţii întrunirii acestora în şedinţă. Curtea are un termen de jumătate de an, dar au solicitat examinarea în mod de urgenţă. Sperăm că în maxim o săptămână sau două Curtea să ne dea o soluţie la acest caz”, a precizat Maxim Lebedinschi.

Potrivit legislaţiei, Parlamentul poate fi dizolvat dacă timp de trei luni nu adoptă legi şi nu este format Guvernul. Acest termen expiră pe 21 iunie.

Comentarii