Ştiri

Sursa imaginii: zdg.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

06 Aug. 2020 / 11:53

Obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de majoritatea parlamentară

Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat sau demis din funcţie dacă refuză să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată. O decizie în acest sens a fost pronunţată astăzi, 6 august, de Curtea Constituţională a Moldovei (CCM), sesizată la 16 iulie de deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

„În sensul articolului 89 şi 99 din Constituţie, în cazul în care preşedintele refuză să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situaţie trebuie soluţionată prin prisma art. 89 din Constituţie, care prevede suspendarea din funcţie şi demiterea preşedintelui republicii”, a declarat preşedinta CCM, Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CCM, pentru aprecierea faptului dacă refuzul preşedintelui Republicii Moldova de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară reprezintă o faptă gravă în sensul art. 89, al. 1 din Constituţie, trebuie avute în vedere  mai multe elemente.

„Dacă prin această faptă preşedintele încalcă o prevedere din Constituţie şi/sau o hotărâre a CCM, dacă prin această faptă preşedintele îşi încalcă obligaţiile imparţialităţii şi neutralităţii politice în procesul desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a mai declarat Domnica Manole.

Potrivit hotărârii CCM, în sensul art. 98, al. 1 din Constituţie, marja discreţionară a preşedintelui Republicii Moldova la desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru este limitată.

„În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, preşedintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, preşedintele republicii este obligat ca după consultarea fracţiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, chiar dacă fracţiunile nu sunt de acord cu propunerea sa”, a mai declarat Domnica Manole.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării. Hotărârea CCM urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.

Menţionăm că, hotărârea Înaltei Curţi vine ca urmare a sesizării depuse de deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Igor Munteanu, la 16 iulie, prin care solicita CCM să se expună privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Comentarii