Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

26 Mai 2020 / 18:24

Veaceslav Platon afirmă că Vlad Plahotniuc ar coordona plecarea deputaţilor din PDM

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc ar coordona plecarea deputaţilor din PDM, dar şi ar obstrucţiona activitatea Procuraturii Generale şi a Curţii Constituţionale, pentru a împiedica investigarea fraudei bancare. Declaraţia aparţine omului de afaceri Veaceslav Platon şi a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8. Potrivit lui Platon, pe parcursul anchetei, Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc ar fi încercat să corupă mai multe persoane, dar şi să recurgă la ameninţări, tentative de influenţare a martorilor şi distrugere a materialelor din dosar. Reprezentanţii Grupului Pro Moldova şi ai Partidului Şor resping acuzaţiile, relatează Mesager.

„Plahotniuc dă indicaţii la telefon lui Candu, lui Vladimir Cebotari, lui Şor. Toate sunt coordonate reciproc, se înţeleg care şi unde merge, cine cu cine vorbeşte, cine şi cui plăteşte, cum se aranjează anumite scheme. Au pus la cale cum să-l înlăture pe procurorul general. A fost o încercare de a distruge fundamentul juridic pentru numirea lui Alexandr Stoianoglo. Este o luptă acerbă. Dacă nu era această investigaţie a Procuraturii Generale, nu ar fi fost nici cumpărarea de deputaţi”, a declarat Veaceslav Platon. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Grupului „Pro Moldova” resping acuzaţiile şi spun că vor sesiza oamenii legii pentru a investiga aceste declaraţii, pe care le consideră falsuri, iar Partidul „Şor” afirmă că nu comentează dezvăluirile. 

„Deja am iniţiat un şir de procese în judecată în privinţa tuturor falsurilor care s-au spus. Vom sesiza Procuratura Generală pentru a verifica minuţios toate aceste informaţii”, a subliniat Sergiu Sârbu, deputat „Pro Moldova”. 

„Nu reacţionăm. Ilan Şor a făcut mai multe declaraţii referitor la furtul miliardului şi nu avem ce să comentăm la moment”, a spus Alina Şargu, ofiţer de presă la Partidul „Şor”. 

Amintim că la începutul săptămânii trecute, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare, iar dosarul lui Veaceslav Platon ar fi fost falsificat. Potrivit lui Stoianoglo, în acest sens va fi iniţiată procedura de revizuire a sentinţei.

Luni, Procuratura Generală a confirmat că există cel puţin o cauză penală pentru tentativă de corupere a unui deputat. Asta după ce, şeful statului, Igor Dodon, a declarat în cadrul unui interviu pentru un portal de ştiri că mai mulţi deputaţi socialişti ar fi primit oferte de 400-500 de mii de euro pentru a părăsi partidul şi a trece la Pro-Moldova sau Partidul Şor. În timp ce Centrul Naţional Anticorupţie a confirmat că sunt chiar mai multe denunţuri, reprezentanţii celor două partide neagă că ar fi făcut propuneri deputaţilor socialişti. 

Comentarii