Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

15 Mai 2019 / 14:05

Opinii: Va fi ori nu dizolvat actualul Parlament

Termenul limită de constituire a unui nou Guvern, este pe ultima sută de metri şi a venit timpul ca fracţiunile parlamentare să iasă în public şi să anunţe decizia pe care au luat-o. Această declaraţie a fost făcută de analistul politic Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova. Analistul crede că ar fi posibile două scenarii,- primul este că până la urmă Partidul Socialiştilor va face coaliţie cu Partidul Democrat - cel care va avea de câştigat, iar cel de-al doilea scenariu - sunt alegerile anticipate, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Să luăm în calcul capitalul politic de care dispune Partidul Democrat pe parcursul ultimilor ani PDM în permanenţă a fost în ascensiune. A fost capabil să se folosească de situaţie cel mai bine în detrimentul partenerilor săi. Din acest punct de vedere socialiştii ar putea să nimerească într-o situaţie destul de jenantă”, a spus analistul politic, Anatol Ţăranu.

De cealaltă parte, comentatorul politic, Victor Ciobanu a menţionat că dacă chiar ar exista o coaliţie dintre PDM şi PSRM, oricum, între cele două formaţiuni vor exista neînţelegeri, iar o  asemenea coaliţie nu va dura 4 ani.

„Indiferent de faţada acestui guvern, că se vor oferi multe ministere PSRM-ului, acesta nu va avea un cuvânt greu de spus în această coabitare. PSRM trebuie să fie foarte conştient că merge în gura crocodilului. Este clar că nu poate exista o alianţă de patru ani, dar se poate vota ad-hoc anumite chestii”, a spus comentatorul politic, Victor Ciobanu.

Şi directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, crede că au mai rămas două variante valabile pentru situaţia politică din Republica Moldova, coaliţia dintre PDM şi PSRM şi alegerile anticipate, dar cel mai important este ca, indiferent de cei care vin la guvernare, să dorească să facă mai multe pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Cele două variante au rămas în picioare într-o formă sau alta. Singura întrebare rămâne cât mai durează până când lucrurile vor fi tranşante într-un fel sau altul, alegeri anticipate ori o alianţă între PDM şi PSRM. Pentru România cel mai important e ca vectorul european să fie continuat. Marea întrebare este cine este continuitorul vectorului european dincolo de declaraţiile de paradă”, a spus comentatorul politic de la Bucureşti, Dan Dungaciu.

Amintim că pe data de 24 februarie curent în Republica Modlova au avut loc alegeri parlamentare. Formaţiunile care au acces în Legislativ s-au întrunit o singură dată în şedinţă care a fost întreruătă din cauza lipsei majorităţii parlamentare. 

Recent preşedintele Igor Dodon, a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă preşedintele ţării poate dispune de dreptul de a desemna candidatura prim-ministrului în actualele circumstanţe de ordin politic. Astăzi, Înalta Curte a emis o decizie prin care susţine că şeful statului nu poate înainta un candidat pentru funcţia de premier, în lipsa unui Parlament funcţional.

Comentarii