Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

13 Iul. 2020 / 14:07

Pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, promulgat de preşedinte

Pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului au fost promulgate astăzi, 13 iulie, de preşedinte Igor Dodon. Anunţul a fost făcut de şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Este vorba despre operarea unor modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2020.

Astfel, în urma modificărilor operate, salariile personalului medical din instituțiile şi subdiviziunile medicale se vor majora în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021 și cu 40% – în prima jumătate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3.000 lei vor benefica de un suport unic în sumă de 700 de lei.

Agenții economici vor beneficia de subvenții din partea statului prin majorarea cu 100 milioane de lei a alocațiilor pentru fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Totodată, fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii a fost suplimentat cu 50 milioane de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere, Guvernul va aloca 50 milioane de lei, iar pentru programul de stat „Prima casă” – 20 milioane de lei.

În total, circa un milion de omeni vor beneficia de susținere financiară din partea statului în urma implementării legilor respective, inclusiv pensionari si beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, agricultori, mici antreprenori mici, familii de polițiști și militari, dar şi urmași ai medicilor răpuși de COVID-19.

Implementarea proiectelor depinde însă şi de răspunsul Curţii Constituţionale la sesizarea Platformei DA, care a solicitat interpretarea articolului din Constituţie care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. Deputatul Igor Munteanu vrea ca Înalta Curte să explice dacă mai poate fi convocată o şedinţă a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima şedinţă a eşuat din lipsă de cvorum. La rândul său, premierul Ion Chicu şi-a exprimat speranţa că proiectele vor fi implementate, relatează Mesager.

„Deşi am înţeles că a fost o adresare la Curtea Constituţională, o să vedem care o să fie mai departe evoluţia pe această cale, dar eu sper tare mult că aceste proiecte atât de necesare cetăţenilor şi economiei vor intra în vigoare, vor fi implementate, iar interesele politice ale unor cetăţeni nu vor afecta ceea ce aşteaptă cetăţenii”, a declarat premierul.

Între timp, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandr Slusari, declară că dacă formaţiunea sa nu a înaintat o moţiune pe subiectul asumării de răspundere, asta nu înseamnă că a renunţat la ideea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

„Din câte ştim şi PAS, în cadrul organelor de conducere, urmează să examineze astăzi această moţiune. Nu vreau să vin cu anumite comentarii, chiar dacă uneori mi se pare că doar Platforma DA doreşte demiterea acestui guvernări, dar aşteptăm până mâine. Important trebuie să menţionăm că suntem contra cronometru şi au rămas maximum trei săptămâni până la închiderea sesiunii parlamentare de primăvară-vară”, a spus Alexandr Slusari.  

După ce premierul Ion Chicu a declarat astăzi că deputatul Igor Munteanu îşi urmăreşte doar interesele sale politice în detrimentul intereselor şi nevoilor cetăţenilor prin contestarea la Curtea Constituţională a legilor asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea, Igor Munteanu declară că, potrivit prevederilor Constituţiei, Parlamentul este autoritatea legislativă supremă în Moldova, iar Guvernul este răspunzător politic în faţa Legislativului. Astfel că, sesizarea a fost făcută pentru a clarifica sub aspect legal raportul instituţional între Parlament şi Guvern în sensul în care există suficiente pârghii constituţionale pentru ca puterea executivă să nu abuzeze în relaţia sa cu cea legislative, notează Mesager.

Amintim că, după trei şedinţe plenare amânate din lipsă de cvorum, Guvernul condus de prim-ministrul Ion Chicu şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, pe 9 iulie, pentru cele patru proiecte de legi.

Comentarii