Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

07 Apr. 2020 / 16:32

PAS a sesizat Curtea Constituţională cu privire la pachetul anti-criză asumat de Guvern

Partidul Acţiune şi Solidaritate a sesizat Curtea Constituţională cu privire la pachetul anti-criză, propus săptămâna trecută de Guvern. Formaţiunea a cerut magistraţilor Înaltei Curţi să se expună dacă toate prevederile proiectului sunt constituţionale şi dacă angajarea răspunderii a avut loc legal, ţinând cont de faptul că şedinţa Parlamentului nu a întrunit cvorumul necesar. Anterior, ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa a menţionat că noile prevederi vor permite fortificarea bugetului de stat, o măsură necesară în situaţia creată de COVID-19, relatează Mesager.

În prima sesizare, Partidul Acţiune şi Solidaritate a cerut Înaltei Curţi să se expună dacă angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezenţa reprezentantului Executivului în şedinţa plenară a Legislativului. Potrivit formaţiunii, angajarea de răspundere a avut loc în lipsa cvorumului, iar în spaţiul public au apărut suspiciuni legate de respectarea prevederilor constituţionale. A doua sesizare vizează câteva prevederi din pachetul anti-criză propus de Guvern. Potrivit PAS, unele măsuri nu au nicio legătură cu combaterea COVID-19. OUT CART

Contactat de Moldova 1, consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, a declarat că sesizările PAS au un caracter politic şi sunt făcute pentru a ieşi în evidenţă.

„- Acţiunile PAS în Curtea Constituţională sunt o încercare de a lor politică, probabil pentru a se face văzuţi, pentru că Guvernul a respectat toate rigorile. Guvernul nu este un for politic, Guvernul este un for tehnocrat şi nouă ne vine greu să spunem ce înseamnă oponenţi, cu atât mai mult că aceşti oponenţi nu au încercat să citească şi să înţeleagă prevederile, ci au căutat să facă nişte acţiuni publice din ele”, a declarat consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea.

Anterior, şi Platforma DA a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională şi a cerut anularea mai multor măsuri adoptate de Guvern prin asumare de răspundere. Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa a menţionat într-o conferinţă de presă că modificarea taxelor pentru extragerea zăcămintelor minerale, prevedere care se regăseşte în pachetul anti-criză propus de Guvern,  nu favorizează niciun antreprenor din domeniu, iar modificarea legislativă va permite acumularea mai multor bani la buget. La fel au fost negate şi acuzaţiile precum ca proiectul vine să faciliteze activitatea magazinelor duty-free.

În plus,  Ministrul s-a mai referit şi la extinderea cu un an a termenului de aplicare a unei interdicţii care vizează comercializarea ţigărilor în magazine. Potrivit oficialului, această decizie a fost necesară pentru a evita în prezent formarea aglomeraţiilor  în magazinele alimentare.

„Curţii Constituţionale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituţie astfel încât aceasta să facă claritate şi să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezenţa reprezentantului Guvernului în şedinţa plenară a Parlamentului, indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu”, se arată în sesizarea PAS.

Comentarii