Ştiri

Sursa imaginii: unpaspentru.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

13 Aug. 2020 / 16:13

PAS cere Guvernului să ajute cetăţenii care au credite la companiile de microfinanţare

Cer Guvernului să întreprindă acţiuni pentru a ajuta cetăţenii care au contractat împrumuturi de la organizaţiile de microfinanţare şi achită penalităţi mari din cauza că nu pot întoarce banii. Este solicitarea deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care spun că mai mulţi cetăţeni nu-şi pot achita creditele, deoarece şi-au pierdut locurile de muncă sau le-au scăzut veniturile din cauza crizei pandemice. Pe de altă parte, doar 13 companii de microcreditare au acceptat reeşalonarea plăţilor, întrucât autorităţile spun că pot veni în acest sens doar cu recomandări şi nu pot interveni în relaţia dintre client şi instituţia nebancară, transmite Mesager.

„Noi putem să amânăm plata la creditele lor, noi putem să avem o lege a falimentului personal. Statul poate să preia aceste datorii de la companiile de microfinanţare, să le cumpere şi oamenii să nu mai fie datori companiilor, ci statului, iar acesta să nu aplice dobânzi, penalităţi aşa de dure”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

În perioada stării de urgenţă, doar 13 companii de microfinanţare au acceptat reeşalonarea sau renegocierea contractelor de credit. Asta după ce la sfârşitul lunii martie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a recomandat întreprinderilor de microcreditare să relaxeze politica de stabilire a dobânzilor în condiţiile stării de urgenţă.

Totuşi, Guvernul a declarat anterior că nu se poate implica direct în relaţiile dintre instituţiile bancare, nebancare şi clienţi. În februarie, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege elaborat de Guvern care are drept scop protejarea persoanelor fizice de supraîndatorare. Iniţiativa prevede stabilirea unor plafoane pentru costurile împrumuturilor rapide contractate de la companiile de creditare nebancară.

Menţionăm că portofoliul actual de creditare al organizaţiilor nebancare constituie peste nouă miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 18% din valoarea totală a creditării în Republica Moldova.

Comentarii