Ştiri

Sursa imaginii: youtbe.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

20 Ian. 2020 / 11:06

PAS: Actuala guvernare încearcă să subordoneze justiţia interesor politice

Înlocuirea evaluării externe a judecătorilor cu o evaluare internă, realizată de oameni din sistem, dar şi excluderea evaluării procurorilor, aspecte propuse de actuala Guvernare privind reforma justiţiei, este după părerea liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, o subjugare a justiţiei. În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii PAS au enumerat mai multe aspecte care, după părerea loc, vor pune controlul politic asupra sistemului judecătoresc din ţara noastră.

„Actuala guvernare compromite în totalitate reforma justiţiei şi încearcă să subordoneze şi mai mult justiţia intereselor politice”, a declarat Maia Sandu.

Reacţia prim-ministrului Ion Chicu la aceste declaraţii nu a întârziat să apară. „Dacă consideră că acei cinci experţi europeni care vor crea comisia de evaluare au de gând să pună sub control justiţia, atunci să se adreseze lor direct”, a răspuns premierul.

„Evaluarea externă, veritabilă a judecătorilor se înlocuieşte cu o evaluare internă prin mecanisme deja existente, care şi-au demonstrat ineficienţa. Evaluarea procurorilor a fost exclusă. Mecanismele incluse vor permite subjugarea justiţiei. Judecătorii şi procurorii trebuiau să fie evaluaţi pe partea de profesionalism şi integritate de persoane integre şi majoritatea din afara ţării. Actuala guvernare a decis că evaluarea o vor face tot oamenii din sistem. Ne-am convins că mecanismele interne de evaluare nu ne-au ajutat să scăpăm de judecătorii corupţi din sistem”, a declarat Maia Sandu.

Îngrijorările reprezentanţilor PAS privind aspectele propuse de actuala guvernare privind reforma justiţiei ţin de controlul politicului şi ingerinţa liderilor politici corupţi în controlarea judecătorilor.

„Mecanismul poate fi folosit împotriva judecătorilor care nu îndeplinesc comenzile politice. Se propune ca evaluarea să fie făcută de un colegiu subordonat CSM, creat pe baza a două colegii existente, cel pentru evaluarea performanţelor şi cel pentru cariera şi selecţia judecătorilor. Comisia juridică a Parlamentului, politicul, se va implica în desemnarea membrilor controlaţi în acest colegiu, care va fi responsabil atât de evaluarea, cât şi de cariera judecătorilor. Am văzut cât de neobiectivă poate fi Comisia juridică din Parlament”, a spus lidera PAS.

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, Partidul Socialiştilor a încercat de mai mult timp să subordoneze Justiţia „prin încercările de a organiza Adunări ale Judecătorilor, prin cochetarea cu anumiţi judecători toxici din sistem şi prin tentativele lor de a obliga membrii CSM-ului să-şi dea demisia”.

„Dacă combinăm aceste lucruri cu aceste propuneri de reformă a Justiţiei, scopul este preluarea totală a controlului asupra Justiţiei”, a declarat vicepreşedintele PAS.

În cadrul unei conferinţe de presă, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că experţii de la Consiliul Europei, care vor asista la implementarea reformei justiţiei, urmează să vină azi în Republica Moldova.

Asta după ce Ministerul Justiţiei a trimis Consiliului Europei pachetul de documente ce vizează reforma Justiţiei în Republica Moldova. Pachetul conţine trei elemente: Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului Justiţiei, Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia şi Proiectul de lege privind evaluarea integrităţii judecătorilor.

În replică, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi declară că reprezentanţii PAS nu au prezentat nicio propunere pentru a îmbunătăţi proiectul.

„Vreau să menţionez că nici un exponent a partidelor politice care critică până în prezent nu a venit nici cu o propunere de ajustare a propunerii de proiect sau cu propuneri alternative. Mă obligă să-mi pun întrebarea a scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluarea a judecătorilor într-o formulă mult mai politizată şi vădit contrară Constituţiei. Dacă se găseşte acel consens larg necesar de evaluarea a judecătorilor, acesta urmează să fie transpus şi asupra sistemului Procuraturii”, a declarat ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi.

 

 

 

 

Comentarii