Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

24 Mar. 2020 / 17:28

PAS solicită ajutorul Comisiei Europene în numele cetăţenilor moldoveni care nu pot ieşi din UE

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu, solicită ajutorul Comisiei Europene în numele cetăţenilor moldoveni care nu pot ieşi din Uniunea Europeană (UE) din cauza stării de urgenţă.

Maia Sandu a solicitat instituţiilor europene o extindere temporară a termenului de şedere pentru cetăţenii moldoveni care nu pot ieşi din UE şi riscă să depăşească termenul, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania şi Franţa.

„Vă scriu din numele cetăţenilor moldoveni, care au rămas prinşi în incertitudine prin toată Uniunea Europeană/ Spaţiul Schengen în timpul acestei crize majore. Devine din ce în ce mai clar că multe ţări nu răspund la apelurile cetăţenilor străini care au depăşit perioada de şedere fără vize pe timp de izolare a ţărilor/ anulare a zborurilor. Mai mult, frica de urmărire penală îi ţine pe mulţi dintre aceşti cetăţeni departe de autorităţi, de servicii medicale, ceea ce este extrem de periculos pe timp de pandemie”, a menţionat Maia Sandu în scrisoare.

„Fiind conştientă de provocările enorme cu care se confruntă ţările din Spaţiul Schengen, dar şi de cerinţele pentru punerea în aplicare a normelor Schengen în aceste momente dificile, aş dori să vă aduc în atenţie situaţia cetăţenilor moldoveni care nu pot ieşi din UE şi riscă să depăşească perioada de şedere, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania şi Franţa şi care sunt neliniştiţi în legătură cu viitorul apropiat. Răspunsurile autorităţilor variază în funcţie de ţară şi, până în prezent, nu au reuşit pe deplin să atenueze temerile pe care mulţi moldoveni le au în aceste zile”, a mai precizat lidera PAS.

Comentarii