Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

23 Apr. 2019 / 12:10

PAS, somat de către CEC

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a fost somat de către Comisia Electorală Centrală (CEC) să achite în bugetul de stat 76 de mii de lei. Somaţia vine după ce în perioada electorală a alegerilor prezidenţiale din luna octombrie 2016, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Igor Dodon a depus două contestaţii, în care prezintă un caz din 2016, atunci când PAS a obţinut 100 de mii de lei sub formă de donaţie de la o întreprindere mixtă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit secretarului CEC, Veaceslav Agrigoroaie, Codul Electoral interzice „finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă, directă sau indirectă, a activităţii partidelor politice, grupurilor de iniţiativă, a campaniilor electorale/concurenţilor electorali de către persoanele juridice din străinătate, inclusiv cele cu capital mixt, de către alte state sau organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale”.

„La solicitarea către PAS de a se conforma prevederilor legii privind partidele politice şi de a vărsa în bugetul de stat sumele primite cu încălcarea legii, acesta a comunicat despre faptul că se angajează să transfere către bugetul de stat în mod eşalonat donaţia de 100 de mii de lei. Până pe 19 aprilie 2019 au fost efectuate opt tranşe, în cuantum de 24 de mii de lei, restanţa fiind de 76 de mii de lei. Având în vedere că ultima tranşă a fost efectuată pe 29 octombrie 2018, se somează PAS să verse în bugetul de stat suma de 76 de mii de lei în termen de şase luni, cu dreptul de eşalonare a plăţilor, începând cu ziua intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a declarat Veaceslav Agrigoroaie.

De cealaltă parte, reprezentantul PAS, Artur Mija, a declarat că formaţiunea va întoarce banii în bugetul de stat, în termenul stabilit.

PAS a emis un comunicat prin care califică decizia CEC drept încercare de discreditare a partidului.

„Calificăm această decizie ca fiind o încercare de discreditare a PAS, or partidul a plătit deja o bună parte din această datorie şi, totodată, s-a arătat dispus să întoarcă eşalonat toată suma. Însuşi CEC a recunoscut că până în prezent PAS a făcut opt plăţi, adică a dovedit buna sa credinţă, fapt care excludea necesitatea adoptării unei somaţii în vederea obligării PAS de a achita suma restantă. Reamintim că cele 100 de mii de lei pe care PAS i-a acceptat în campania prezidenţială şi pe care acum trebuie să-i verse în buget provin dintr-o donaţie transparentă efectuată de o companie cu capital străin. La momentul acceptării acelei donaţii, nu cunoşteam despre faptul că compania donatoare este cu capital străin”, se precizează în comunicat.

„Am luat act de somaţia expusă de CEC şi menţionăm că în termen rezonabil această datorie de 76 de mii de lei va fi închisă în plăţi eşalonate, aşa cum am făcut şi până acum”, a spus Artur Mija.

Amintim că la începutul lunii aprilie şi Partidul „ŞOR” a fost somat de către CEC să achite la bugetul de stat suma de 2 090 000 lei, în termen de şase luni.

Comentarii