Ştiri

Sursa imaginii: unpaspentru.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 12:36

PAS va propune modificarea Codului navigaţiei maritime

Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) anunţă că va propune Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului navigaţiei maritime. Potrivit deputatului PAS Radu Marian, controlul asupra navelor înregistrate trebuie să fie realizat doar de către societăţile care deţin recunoaşterea Comisiei Europene.

„Republica Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave. Spre comparaţie, România, cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Situaţia este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe lista neagră portuară în toată lumea. Din acest motiv, navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate şi oprite la fiecare pas. Pe bună dreptate multe din ele se află într-o stare tehnică deplorabilă şi sunt extrem de vechi”, a declarat deputatul.

Pentru a descuraja schemele frauduloase şi a nu permite ca navele moldoveneşti să pună vieţi în pericol, PAS a propus ca asupra navelor înregistrate controlul să fie realizat doar de către societăţile care deţin recunoaşterea Comisiei Europene.

„În acest sens vom propune un proiect de lege de modificare a Codului navigaţiei maritime”, a mai declarat Radu Marian.

Totodată, PAS propune şi majorarea de câteva ori a costului de înregistrare. Potrivit deputatului Radu Marian, costul actual de o mie de euro este unul mult prea modest.

Comentarii