Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

10 Sep. 2020 / 17:03

PAS va solicita procurorului general explicaţii în cazul sancţionării fostului şef al SIS

PAS va solicita procurorului general, Alexandru Stoianoglo, să vină cu explicaţii în cazul sancţionării fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în dosarul expulzării celor şapte profesori turci. De asemenea, deputaţii fracţiunii PAS solicită lui Stoianoglo explicaţii de ce procurorii nu au contestat decizia instanţei de judecată. La rândul său, Procuratura Generală a anunţat că sentinţa a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz.

„Cerem explicaţii de la procurorul general. În primul rând, de ce a minţit opinia publică? Vedem că Vasile Botnari a fost condamnat doar la plata unei amenzi. De asemenea, de la procurorul general, de ce a ţinut în secret derularea acestui dosar? Eu prima dată văd ca o sentinţă judecătorească să fie secretă cap-coadă. De obicei, partea dispozitivă este mereu publică”, a spus deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală menţionează că sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. În condiţiile interesului public major, procurorul de caz a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinţei în partea ce nu constituie secret de stat, pentru a informa, în condiţiile legii, publicul.

Totuşi, deocamdată, instanţa de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului şi decizia reprezintă un document secret care nu poate fi divulgat până la desecretizarea de către judecător. Procuratura generală mai precizează că dispozitivul sentinţei, în partea ce nu ţine de secretul de stat, urma a fi pronunţat în şedinţă publică, iar judecătorul a omis acest lucru, în timp ce procuratura, respectând cerinţele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul. Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost iniţiată de procurori în vara anului trecut.

Amintim că fostul şef al SIS Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Despre aceasta a anunţat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la o emisiune televizată. Potrivit lui Stoianoglo, sentinţa a fost pronunţată aproximativ acum o lună. Procurorul General mai spune că fostul şef al SIS şi-a recunoscut vina.

 

 

Comentarii