Ştiri

Sursa imaginii: bizlaw.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

12 Iul. 2019 / 12:01

Poliţia moldovenească va pute face schimb de date ADN cu statele din Europa de Sud-Est

Republica Moldova alături de alte state din Europa de Sud-Est va face schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice şi date de înregistrare a autovehiculelor. Parlamentul a votat în lectura a doua, în şedinţa plenară de astăzi, ratificarea Acordului semnat între părţile Convenţiei privind cooperarea poliţienească şi documentul de implementare a acestuia.

Acordul va contribui la consolidarea cooperării poliţieneşti transfrontaliere în combaterea ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice, precum şi la prevenirea, detectarea şi investigarea infracţiunilor. Documentul presupune schimbul, la nivel interstatal, de informaţii relevante referitoare la persoanele implicate în infracţiuni, precum şi la transmiterea profilelor ADN şi altor materiale de identificare.

În iunie 2018, la Chişinău, a fost inaugurat primul Laborator de expertiză genetică medico-legală. Expertiza ADN poate fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât şi la solicitarea personală. Investigaţiile ADN sunt o probă obiectivă, oferind certitudine de până la 99,99%. Anterior, testele efectuate de către alte laboratoare din ţară, fără statut de laborator de expertiză judiciară, nu puteau fi recunoscute ca probe în instanţă, iar organele de drept erau nevoite să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotare. Pentru a reglementa domeniul respectiv, urmează a fi creată baza de date genetice judiciare, funcţionarea căreia va fi reglementată de un concept ce urmează a fi aprobat de Guvern.

Acordul între părţile Convenţiei privind cooperarea poliţienească în Europa de Sud-Est a fost semnat la 13 septembrie 2018, la Viena, Austria. Documentul a fost semnat de Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia.

Comentarii