Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

16 Ian. 2020 / 12:09

PPDA acuză actuala guvernare de implicare în procesul de export în Federaţia Rusă

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) se arată nedumerit de situaţia în domeniul exportului fructelor în Federaţia Rusă şi constată o lipsă a transparenţei în domeniu. PPDA acuză actuala guvernare de implicare în procesul de export în Federaţia Rusă şi cere explicaţii publice de la ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi de la responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Cele două instituţii, potrivit reprezentanţilor lor, vor veni cu un răspuns la acuzaţiile lansate de PPDA.

„După vizita reprezentanţilor Rosselihoznadzor, în cadrul căreia au fost inspectate, pe parcursul a trei săptămâni, întreprinderile agricole autohtone, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a expediat în septembrie în adresa omologilor din Federaţia Rusă lista actualizată a exportatorilor de fructe. Această listă a fost coordonată cu asociaţiile de profil şi extinsă de la 130 la peste 500 de companii producătoare. Din păcate, aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Federaţia Rusă. Deţinem informaţia că lucrul acesta s-a întâmplat la ingerinţa lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice”, a susţinut Năstase.

Potrivit liderului PPDA, Andrei Năstase, după constituirea Guvernului Chicu procedura actualizării listei producătorilor moldoveni care pot să exporte în Federaţia Rusă a devenit absolut netransparentă.

„Din surse demne de încredere, cunoaştem că ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a intervenit în proces, depăşindu-şi inadmisibil atribuţiile. În consecinţă, în Federaţia Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor”, a declarat liderul PPDA.

În acest context, Platforma DA cere explicaţii publice de la ministrul Ion Perju şi de la ANSA pe acest subiect. În caz contrar Platforma DA va cere demisia ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

PPDA consideră că lista exportatorilor poate fi modificată doar prin consultarea asociaţiilor pomicultorilor.

„Insistăm pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociaţiile pomicultorilor şi solicităm adoptarea de urgentă a listei extinse menţionate mai sus a companiilor cu drept de export al fructelor în Federaţia Rusă”, a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

Contactată telefonic de către Radio Moldova Actualităţi, ofiţerul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale şi Mediului, Ecaterina Staci-Grigorean, a declarat că Serviciul de presă nu poate să comenteze declaraţiile politicienilor, atâta timp cât ministerul nu este o organizaţie politică. Dar ministrul va reveni cu o reacţie după ce se va întoarce din deplasarea în care se află. Şi conducerea ANSA ne-a comunicat că va veni mai târziu cu o reacţie în acest sens.

Comentarii