Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

18 Feb. 2020 / 12:14

PPDA: Ancheta pentru elucidarea circumstanţelor privind tentativa de puci anticonstituţional a fost compromisă

Ancheta pentru elucidarea tuturor circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curţii Constituţionale şi al Procuraturii Generale a fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec. Declaraţia îi aparţine secretarului comisiei de anchetă, deputatului Platformei Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău.

Potrivit reprezentanţilor PPDA, în momentul de faţă, termenul de activitate a Comisiei a expirat, fără a fi prezentat un Raport final. Plenul Parlamentului a refuzat să voteze iniţiativa lui Dinu Plîngău de a prelungi termenul de activitate şi, în consecinţă, Comisia nu mai există.

„După ce deputatul Mihai Popuşoi a fost ales în calitate de Preşedinte al Comisiei, aceasta a funcţionat timp de câteva săptămâni, perioadă în care s-a încercat sistematizarea materialului acumulat pentru a definitiva Raportul Comisiei, dar această activitate a fost torpilată de unii membri ai Comisiei care nu şi-au mai dorit o finalitate a investigaţiilor. Comisia a devenit total nefuncţională în perioada în care a survenit criza politică cauzată de schimbarea guvernului, deşi mai exista şansa de duce la bun sfârşit lucrurile. Această şansă s-a spulberat, însă, în momentul când Mihai Popuşoi şi-a dat demisia din funcţia de Preşedinte al Comisiei. Astfel, activitatea Comisiei a fost compromisă şi s-a încheiat cu eşec. În rezultat, Parlamentul Republicii Moldova nu a mai votat numirea unui nou preşedinte şi nu a dispus prelungirea termenului de activitate a Comisiei oferindu-i posibilitatea să prezinte plenului un Raport”, a declarat Dinu Pângău.

Totodată, acesta a menţionat că în timpul anchetei au fost audiaţi toţi angajaţii Curţii Constituţionale. În urma acestor audieri, Comisia a depistat o serie de încălcări de procedură în procesul adoptării actelor emise de CCM în perioada 7-14 iunie, precum şi exercitarea anumitor ingerinţe de ordin politic sau străine prevederilor constituţionale.

În acest sens, reprezentanţii PPDA au solicit convocarea tuturor deputaţilor care au făcut parte din Comisie pentru a identifica soluţii juridice, astfel încât să fie adoptă o hotărâre care poate avea consecinţe juridice pentru toţi cei implicaţi în tentativa de uzurpare a puterii în stat.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un nou deces şi în regiunea transnistreană

Ştiri / Social

04 Apr. 2020 / 16:15

Un nou deces şi în regiunea transnistreană

Covid-19 în lume

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2020 / 15:11

Covid-19 în lume

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 1.096

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2020 / 14:29

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 1.096

Consiliere psihologică gratuită în timpul pandemiei

Ştiri / Social

04 Apr. 2020 / 12:18

Consiliere psihologică gratuită în timpul pandemiei

Vezi arhiva