Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

28 Mar. 2020 / 16:20

PPDA enumeră măsurile pe care statul trebuie să le propună zilele următoare

După combaterea pandemiei prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii şi antreprenorii din Republica Moldova. Asta a menţionat pe pagina sa de Facebook, deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr (PPDA), Alexandr Slusari.

Deputatul a reiterat măsurile de urgenţă pe care statul trebuie să le propună în zilele următoare, cu aplicarea în următoarea lună:

1. Rectificarea cardinală a bugetului prin renunţarea la mai multe investiţii capitale, în primul rând la investiţii în domeniul administraţiei publice centrale, unde trebuie să rămănă bani alocaţi pentru strictul necesar, salarii şi pensii. Calculele aproximative arată că prin reducerea cu până la 30% din cheltuielile autorităţilor publice centrale şi renunţarea la mai multe investiţii capitale, s-ar putea economisi câteva miliarde de lei.

2. Solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi şi majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanţelor.

3. Dublarea salariilor medicilor şi ale întregului personal medical şi majorarea substanţială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecţie.

4. Alocarea resurselor pentru finanţarea parţială a şomajului tehnic impus salariaţilor, precum şi a sistării activităţii comercianţilor mici, intervenită în urma închiderii pieţelor.

5. Amânarea achitării contribuţiilor sociale şi medicale, precum şi a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerţ cu produse nealimentare şi industria conexă, industria uşoară, Industria din ZEL, agricultură, turism, aviaţie etc. pentru minim şase luni.

6. Introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului.

7. Necalcularea penalităţilor la achitarea serviciilor comunale pentru cel puţin trei luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective.

8. Negocierea Guvernului şi BNM cu băncile comerciale privind reeşalonarea creditelor pentru agenţi economici şi populaţie pentru cel puţin şase luni.

Comentarii