Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md:captură video

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

19 Noi. 2019 / 12:20

PPDA solicită anularea ordonanţei de încetare a urmăririi penale privind finanţarea PSRM din Federaţia Rusă

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a depus astăzi o plângere prin care cere Procuraturii Anticorupţie să anuleze ordonanţa de încetare a urmăririi penale privind finanţarea PSRM din partea Federaţiei Ruse, pornite în baza înregistrărilor video ale unor discuţii purtate dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc la sediul PDM, în timpul crizei politice din iunie curent, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Am depus o plângere împotriva ordonanţei procurorului în Procuratura Anticorupţie din 8 iulie 2019, plângere în care am solicitat anularea acestei ordonanţe. Ordonanţa a fost emisă în cadrul examinării materialelor procesului penal privind faptele de finanţare ilegală a PSRM din surse cu provenienţă din Federaţia Rusă de către liderul neformal al acestora, Igor Dodon, care exercită şi atribuţiile de preşedinte al Republicii Moldova. Ordonanţa este nulă, deoarece încalcă prevederile legale referitoare la competenţa după materie sau după calitatea persoanei”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul PPDA, Andrei Năstase susţine că, dacă procurorul superior nu va admite plângerea, o va contesta în faţa unui judecător de instrucţie. Contactat de Moldova 1, şeful serviciului de presă Procuraturii Generale, Emil Gaitur a declarat că demersul lui Andrei Năstase a fost recepţionat şi urmează să fie transmis Procuraturii Anticorupţie spre examinare. Anterior, procurorul general interimar, Dumitru Robu a menţionat că în urma examinării probelor, s-a ajuns la concluzia că nu există elemente constitutive ale vreunei  infracţiuni, relatează Mesager.

„În urma examinării a toate aspectele şi obiectivele către procurori s-a ajuns la concluzia că nu sunt elementele în comiterea unei infracţiuni, inclusiv cele invocate în presă pentru trădare de patrie nu sunt întrunite elementele infracţiunii, inclusiv finanţarea din exterior. Nu poate sta la bază a urmării penale doar o probă, probele se examinează din toate punctele de vedere, trebuie să fie colaborare şi cu alte probe”, a menţionat Dumitru Robu, procuror general interimar.

Potrivit ordonanţei de refuz a începerii urmăririi penale, au fost audiaţi preşedintele Igor Dodon, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, precum şi vicepreşedintele PDM, Serghei Iaralov. Amintim că după ce a apărut pe internet un filmuleţ în care Igor Dodon discută cu Vlad Plahotniuc, despre un acord de federalizare, dar şi finanţarea PSRM, preşedintele ţării a dezminţit informaţiile, spunând că acel filmuleţ a fost trucat intenţionat.

Comentarii