Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

28 Ian. 2020 / 16:51

PPDA solicită crearea unei noi comisii parlamentare

PPDA a înregistrat la Secretariatul Parlamentului un Proiect de Hotărâre de constituire a unei noi Comisii Parlamentare de Anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor prin care a fost posibilă operaţiunea „Landromat”. Anunţul a fost făcut de deputatul PPDA, Inga Grigoriu, în cadrul unei conferinţe de presă. Ea a menţionat că este nevoie de o asemenea comisie pentru că nu se cunoaşte cine sunt beneficiarii schemei Laundramatolului rusesc, iar acest lucru a făcut ca ţara noastră să fie monitorizată de instituţiile internaţionale.

]„Din păcate, Republica Moldova a ajuns să fie plasată pe lista statelor monitorizare de instituţii internaţionale, deoarece a admis ca prin sistemul său judecătoresc şi bancar să fie spălaţi zeci de milioane de dolari, proveniţi din economia tenebră din Federaţia Rusă. Această schemă până astăzi nu are nicio finalitate. Autorii acestor scheme nu sunt deferiţi justiţiei. (...) Comisia parlamentară de anchetă nu poate substitui acţiunile organelor de octrotire a normelor de drept şi de anchetă, ele fiind obligate în continuare să-şi respecte şi să-şi îndeplinească atribuţiile”, a spus deputatul fracţiunii PPDA.

Inga Grigoriu îndeamnă parlamentarii să susţină crearea unei asemnea comisii, or acest lucru ar demonstra că vor să lupte cu corupţia.

„Actuala majoritate parlamentară, dacă vrea să demonstreze că este interesată real de lupta cu corupţia, este obligată să voteze pentru constituirea acestei Comisii”, consider Inga Grigoriu.

Potrivit IPN, anterior, comunitatea „WatchDog. MD” a publicat un studiu care arată că, pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 miliarde de dolari americani de la băncile ruseşti au fost spălaţi prin intermediul instanţelor şi băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătoreşti ilegale privind datoriile false. Fondurile „curăţate” au fost transferate în continuare către un grup de societăţi de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

Comentarii