Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

31 Ian. 2020 / 15:22

Precizarea MAEIE în legătură cu ieşirea Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) informează că Republica Moldova a luat act de ieşirea Marii Britanii şi Irlandei de Nord din componenţa UE şi EUROATOM, precum şi de aplicarea în perioada de tranziţie în raport cu Marea Britanie a tratatelor încheiate între Republica Moldova şi UE, cu precădere a Acordului de Asociere.

MAEIE a fost notificat oficial de către Uniunea Europeană (UE), la 27 ianuarie 2020, despre retragerea Marii Britanii şi Irlandei de Nord din componenţa UE şi a Comunităţii Europene a Energiei Atomice începând cu data de 1 februarie 2020.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, în conformitate cu Acordul de retragere, semnat la 24 ianuarie 2020, între UE, EUROATOM şi Marea Britanie se stabileşte o perioadă de tranziţie de la 1 februarie până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii pentru încă cel mult 24 luni. În această perioadă, legislaţia UE continue să fie aplicată de Marea Britanie. În perioada de tranziţie la statele membre UE va fi atribuită şi Marea Britanie.

În perioada de tranziţie tratatele internaţionale şi aranjamentele fără putere obligatorie, încheiate de UE/EUROATOM sau de statele membre în numele UE, sau de UE/EUROATOM şi statele membre UE, vor continua să fie aplicate în raport cu Marea Britanie.

 

Comentarii