Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

14 Aug. 2020 / 12:10

„Preşedintele răspunde”: Securitatea alimentară a ţării este asigurată

Deşi Republica Moldova înregistrează pierderi majore la culturile cerealiere de prima şi a doua grupă, acestea fiind grav afectate de secetă, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declară că securitatea alimentară a ţării este asigurată. Afirmaţia a fost făcută de şeful statului în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde”.

Potrivit preşedintelui ţării, 2020 este unul dintre cei mai grei ani pentru sectorul agricol. Or, per total, peste 50 la sută din culturile de primăvară şi toamnă au fost afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Cu toate acestea, securitatea alimentară este asigurată.  

„Dacă ne referim la cerealele din prima gupă: grâu, orz etc, atunci 360 de mii de tone se consideră securitatea alimentară a statului. Anul acesta au fost recoltate 440 de mii de tone, din ceea ce au raportat agricultorii. Adică, securitatea alimentară cu grâu este asigurată. Suplimentar avem încă 51 de mii de tone rezervă de grâu din anii precedenţi. În ceea ce priveşte porumbul, care face parte din grupa a doua, de obicei, anual recoltăm în jur de două milioane de tone, iar a nul acesta vom recolta doar un milion în cel mai bun caz. Securitatea alimentară este asigurată de 770 de mii de tone. Practic şi la acest capitol am asigurat tot ceea ce ţine de securitatea alimentară”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, şeful statului a specificat că în acest an fondul de subvenţionare în agricultură este de un miliard şi o sută de milioane de lei faţă de 900 de milioane în 2019. În afară de aceasta, Guvernul a mai identificat în legătură cu seceta încă 200 milioane de lei pentru a acorda compensaţii de aproximativ 1000 de lei la hectar în cazul cerealelor din prima grupă. Deşi recunoaşte că această sumă este puţin, Igor Dodon declară că în acest moment statul nu poate oferi mai mulţi bani, dar a mai solicitat în acest scop suport financiar de la Banca Mondială, precum şi sub formă de combustibil pentru fermieri de la Federaţia Rusă.

„Agricultorii spun că este puţin şi că trebuie trei mii. Eu sunt de acord că trebuie trei mii, trebuie în genere zece mii ca să vă puteţi mişca mai departe, dar statul acum poate să acorde o mie de lei. Acum va trebui să facem evaluarea la porumb şi trebuie să ajutăm şi acolo fermierii. Sunt 200 de mii de hectare de grâu afectate, iar de porumb - peste 350 mii de hectare. Şi la prima, şi la a doua grupă, Guvernul din surse interne a găsit posibilitate să ajute”, a mai declarat şeful statului.

În context, preşedintele ţării a chemat agricultorii la solidaritate în raport cu ceilalţi agenţi economici a căror activitate a fost afectată ca urmare a protestelor. Potrivit lui Igor Dodon, protestele nu sunt o soluţie.

„Am văzut că unii agricultori au început să blocheze străzile şi cheamă la proteste. De la faptul că blocaţi străzile şi creaţi prejudicii pentru alte activităţi nu se vor găsi soluţii mai repede, nu vor apărea bani în buget. Vă rog să fim solidari, să încercăm să găsim soluţii împreună”, a subliniat şeful statului.

Amintim că, acum câteva zile, agricultori din peste zece raioane ale ţării au ieşit la protest. Ieri, aceştia au ajuns şi la Chişinău. Protestul continuă şi astăzi atât în capitală, cât şi în mai multe raioane ale ţării. Fermierii afirmă că cei peste o mie de lei pentru fiecare hectar de teren afectat de secetă oferiţi de Guvern nu ar fi suficienţi. Producatorii cer subvenţii în valoare de trei mii de lei la hectar şi declararea stării de urgenţă în agricultură pentru zona de sud a ţării.

Comentarii