Ştiri

Sursa imaginii: TV8

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

15 Ian. 2020 / 12:26

Preşedintele ţării propune mai multe iniţiative de dezvoltare a infrastructurii rurale

Aprovizionarea cu apă, iluminarea, finalizarea gazificării, salubrizarea şi gestionarea gunoiştilor neautorizate din satele Republicii Moldova, sunt cele patru iniţiative prioritare pentru anul 2020 propuse de către şeful statului, Igor Dodon. Potrivit lui, acestea au menirea de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din localităţile ţării. În acest sens, el subliniază necesitatea lansării unor programe guvernamentale de stat.

„Este o problemă majoră în localităţile din Republica Moldova în ceea ce ţine cu aprovizionarea cu apă. Avem nevoie un program guvernamental de stat pentru asigurarea aprovizionării cu apă a cetăţenilor. Iluminarea satelor. Nu lăsăm această problemă la dispoziţia primarilor, doar. Este nevoie de o abordare sistemică (...). A treia iniţiativă tot ce ţine de salubrizare şi eliminarea gunoiştilor neautorizate. Ştim că este deja o problemă majoră pentru sate şi o problemă majoră ecologică pentru Republica Moldova. Gazificarea în Republica Moldova în proporţie de 80- 85 la sută s-a finalizat, dar totuşi există câteva zeci de localităţi unde nu s-a finalizat. Vom propune operatorului Întreprinderii „Moldovagaz” să finalizăm şi acest proces”, a declarat Igor Dodon.

În acelaşi timp, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi susţine că aceste iniţiative vor fi examinate de către Legislativ.

„Aceste iniţiative va fi necesar să le examinăm, dacă va fi necesar o rectifiare a bugetului, o vom face. Dacă se economisesc surse pe intern, cred că putem să implementăm acele proiecte care sunt necesare”, a spus speakerul.

Totodată, Zinaida Greceanîi, a informat că deputaţii vor ieşi la muncă, conform dispoziţiei preşedintelui Parlamentului, începând cu 17 ianuarie, iar primele şedinţe plenare se vor desfăşura pe 6 şi 7 februarie, anul curent. 

„Biroul Permanent al Parlamentului se va convoca şi va vedea care sunt priorităţile. Sunt unele proiecte care vor veni de la Guvern şi o să fie necesar să fie examinate în mod prioritar, dar sunt şi iniţiativele deputaţilor. Prioritar pentru Parlament va fi monitorizarea acelor legi care au fost adoptate, în special la sfârşitul lunii decembrie, inclusiv cele sociale, economice. Acest lucru va fi făcut public, inclusiv în cadrul comisiilor parlamentare”, a spus Zinaida Greceani.

Menţionăm că Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii iulie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii decembrie.

Parlamentul se mai întruneşte şi în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea preşedintelui Republicii Moldova, a preşedintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputaţi.

Comentarii