Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

16 Iul. 2019 / 16:34

Preşedintele ţării va avea dreptul să numească un procuror general interimar până la organizarea concursului

Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului şi numirea acestuia prin decret prezidenţial. Parlamentul a adoptat în prima lectură, în şedinţa plenară de astăzi, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, se menţionează într-un comunicat al Legislativului.

Potrivit autorilor, iniţiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanţa funcţiei de procuror general. În prezent, norma juridică în vigoare reglementează modul de asigurare a interimatului funcţiei de procuror general în cazurile de absenţă a acestuia sau a imposibilităţii de exercitare a funcţiilor sale.

„În această ordine de idei, pentru a reglementa inclusiv şi ipoteza de vacanţă a funcţiei, este necesar de a interpreta norma prevăzută la articolul 11, alineat doi, din legea nr. 3 din 2016 cu privire la Procuratură, astfel încât să fie înlăturat vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanţa funcţiei de procuror general”, a menţionat Sergiu Litvinenco, deputat, PAS, preşedinte al Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, citat de Mesager.

„Dumneavoastră, de fapt, vreţi să vă numiţi un procuror interimar docil guvernării care să exercite comenzi politice, de aceea eu am o propunere, ori retrageţi-vă acest proiect de lege în totalitate, ori, la lectura a doua, să veniţi să acceptaţi o propunere absolut corectă din punct de vedere juridic, absolut conformă, potrivit Constituţiei şi fără a implica politicul în desemnarea interimatului funcţiei”, a declarat Sergiu Sârbu, deputat, PDM, citat de Mesager.

„Consiliul Superior al Procurorilor, ca instituţie de a administrare a instituţiei procurorilor, să propună şi preşedintele să-l numească. Este un mecanism constituţional. MUSCA Sau se vrea ca procuratura în continuare să fie amorţită, sau se vrea ca, prin iaca inclusiv aceste elogii sau propuneri, ca procuratura în continuare să doarmă?”, a declarat Vasile Bolea, deputat, PSRM, citat de Mesager.

De asemenea, proiectul prevede interpretarea articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură. Prin textul „în ultimele şase luni nu a deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcţiei de Procuror General indiferent de faptul dacă a participat sau nu la şedinţele Consiliului şi/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

Eduard Harunjen a fost eliberat din funcţia de Procuror General, în baza cererii de demisie, prin Decretul prezidenţial din 11 iulie 2019.

Comentarii