Ştiri

Sursa imaginii: zdg.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

29 Iul. 2020 / 09:35

Pro Moldova, cu o nouă solicitare la Curtea Constituţională

Grupul parlamentar „Pro Moldova” solicită Curţii Constituţionale examinarea de urgenţă a sesizării din 4 mai curent cu privire la interpretarea oficială a articolelor din Constituţie sub aspectul reglementării stării de urgenţă, de asediu şi de război, precum şi a forţei majore.

„Din cauza formulei neclare din normele legale, starea de urgenţă nu este recunoscută din oficiu drept forţă majoră, lucru care duce la interpretări aleatorii, cauzând prejudicii pentru oameni şi vulnerabilizarea mediului de afaceri”, se spune într-un comuniocat al grupului parlamentar.

Amintim că, „Pro Moldova” a solicitat interpretarea Constituţiei şi recunoaşterea stării de urgenţă drept impediment justificativ, forţă majoră pentru mediul de afaceri, dar şi persoanele fizice.

Pe 4 mai, „Pro Moldova” a depus o sesizare la Curtea Constituţională în urma multiplelor reclamaţii din partea mediului de afaceri, dar şi a cetăţenilor care se confruntă cu dificultăţi majore în onorarea obligaţiunilor contractuale în această perioadă.

Anterior, grupul parlamentar „Pro Moldova” a propus un set de măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri şi a angajaţilor pentru perioada de urgenţă, pe care guvernarea l-a ignorat fără să-l pună în dezbatere.

Contactată de Moldova 1, preşedinta Înaltei Curţii, Domnica Manole, a declarat că cel mai probabil săptămâna viitoarea solicitarea celor de la Pro Moldova va fi examinată.

„Sesizarea este în lucru, la etapa de finisare şi cred că în timpul apropiat, poate chiar săptămâna viitoare deja va fi discutată de plenul Curţii Constituţionale. Nu este necesară urgentarea, deoarece termenul nu este încă depăşit de examinare a acestor sesizări”, a specificat Domnica Manole.
 

Comentarii