Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

04 Aug. 2020 / 14:37

Pro Moldova propune măsuri de sprijin pentru sectorul agricol

Deputaţii Grupului parlamentar Pro Moldova au propus mai multe măsuri care ar veni în ajutorul agricultorilor afectaţi de secetă. Deputatul Andrian Candu a declarat în cadrul unui briefing că astăzi va înregistra în Parlament un proiect de hotărâre care vine să sprijine sectorul agricol.

„Republica Moldova trece printr-o criză fără precedent şi printr-o secetă foarte mare, din această cauză suferă agricultura. Noi, cei de la Pro Moldova, am discutat cu mai mulţi agricultori din întreaga ţară. Toţi ne spun cu o singură voce că Republica Moldova trece printr-o criză care nu s-a mai văzut. Dacă guvernarea nu va lua măsuri urgente, atunci noi riscăm să avem o criză alimentară, combinată cu criza pandemică, care are efecte negative, ţara nu va putea să reziste şi populaţia va suferi foarte mult”, a declarat Andrian Candu.

 În context, Pro Moldova a pregătit un pachet de măsuri care ar trebui implementate în regim de urgenţă de actuala guvernare pentru a susţine sectorul agricol.

„Situaţia din agricultură este una excepţională. Pornind de la aceasta, noi venim cu propunerea să fie declarată stare excepţională în sectorul agricol. Pe lângă starea excepţională, noi propunem să lansăm procedura de modificare a bugetului public naţional pentru 2020 şi să fie alocate două miliarde de lei pentru crearea unui fond anticriză în sectorul agricol. La fel propunem să fie elaborat un mecanism de scutire şi reeşalonare a plăţilor aferente companiilor agricole, precum şi a creditelor”, a explicat deputatul Pro Moldova Vladimir Cebotari.

Totodată, deputaţii solicită aprobarea unui mecanism de achiziţionare de către stat în 2020 a roadei agricole autohtone din anul 2021, precum şi elaborarea unui mecanism alternativ de subvenţionare, dar şi aprobarea impozitului unic în agricultură. În acest context, deputaţii Pro Moldova ar urma să discute cu opoziţia pentru a convoca de urgenţă o sesiune a Parlamentului. 

Amintim că premierul Ion Chicu a declarat săptămâna trecută că Guvernul va aloca circa 300 de milioane de lei agricultorilor pentru a acoperi parţial prejudiciile cauzate de calamităţile naturale. Din suma totală, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar 200 mln - din Fondul de Intervenţie al Guvernului. 

 

Comentarii