Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

19 Noi. 2020 / 16:38

Proiectul care prevede extinderea votului pentru diasporă, respins de pe agenda Parlamentului

Procedura de vot pentru diaspora a încins astăzi spiritele în Parlament. Proiectul privind modificarea Codului electoral, care prevede extinderea votului în străinătate la două zile, dar şi majorarea numărului de buletine de vot, nu a fost inclus în ordinea de zi a şedinţei plenare. În timp ce opoziţia acuză guvernarea că neglijează drepturile cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot, reprezentanţii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) spun că, de fapt, proiectul nu are acoperire financiară şi nici nu a fost avizat în comisii, relatează Mesager.

„Am convenit şi cu societatea civilă, inclusiv cu cei de la Promo-Lex, care au susţinut proiectul, inclusiv două zile de vot şi în interiorul ţării. Mai mult decât atât, noi am propus în acest proiect suplinirea buletinelor de vot de la cinci mii la zece mii, pentru că ar fi două zile de vot, la fiecare zi câte cinci mii”, a declarat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Deşi reprezentanţii Partidului Democrat au anunţat că susţin iniţiativa, aceştia au îndemnat deputaţii din celelalte fracţiuni să îşi unească eforturile pentru ca proiectul de modificare a Codului electoral să fie îmbunătăţit.

„Să facem astfel de modificări ca Codul electoral ca să slujească tuturor grupurilor politice şi ţării în întregime, dar nu aşa fugitiv - am făcut aici, pe urmă venim peste două săptămâni cu alt proiect şi aşa mai departe. Noi ne adresăm cu apelul ca fiecare să se gândească şi să vină pentru acest proiect cu propuneri fundamentale”, a declarat deputatul PDM Dumitru Diacov.

Cu toate acestea, iniţiativa de a include proiectul pe ordinea de zi a fost susţinută de doar 42 de deputaţi. Împotrivă au fost parlamentarii de la PSRM şi de la Partidul Şor.

„Regretăm foarte mult acest vot şi eu cred că diaspora a văzut cine şi cum a votat”, a declarat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Pe de altă parte, într-un briefing de presă, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Bătrîncea a declarat că, de fapt, opoziţia nu şi-ar fi dorit cu adevărat să înainteze acest proiect, întrucât documentul nu ar fi primit avizul Guvernului şi nici nu a fost discutat în comisiile parlamentare.

„Procedura că socialiştii au votat împotriva diasporei este cel puţin manipulatorie. Colegii nu au depus efort ca să avizeze acest proiect aici, în Parlament, în comisii, şi să-l discute cu alte fracţiuni, atunci când noi sincer practicăm, când sincer dorim să avem majoritate. Considerăm că nu este doar o rea-intenţie, dar este o provocare şi este o manipulare”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

Menţionăm că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la secţiile de votare deschise peste hotarele ţării s-au prezentat la urne peste 260 de mii de alegători, reprezentând cel mai mare număr de votanţi de la organizarea secţiilor de votare în străinătate.

Comentarii