Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

13 Feb. 2020 / 17:59

Proiectul privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic, amânat

Proiect de hotărâre cu privire la adoptarea Declaraţiei privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic a fost amânat astăzi de Parlamentul. Propunerea privind amânarea votării acestei declaraţii a venit din partea socialiştilor care susţin că este nevoie ca aceasta să treacă cu un „consens larg” în Parlament. Propunerea de amânare a proiectului a provocat nemulţumirea în rândul opoziţiei.

„Noi am vrea ca acest semnal din partea Parlamentului să fie susţinut de toţi deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova, fără interpretări că este de interes comun probabil ca să nu mai acceptăm aceste lucruri pe viitor, dar urmează să avem discuţii şi pe marginea textului”, a precizat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Propunerea privind amânarea proiectului a provocat nemulţumirea fracţiunilor PPDA şi PAS.

„Dacă se doreşte să se facă un lucru bun, se poate reuşi şi astăzi, inclusiv în timpul unei pauze, să reuşim să amendăm textul. Pentru un consens larg, să nu ne ascundem după deget, ce presupune consensul larg, probabil se are în vedere extinderea termenului”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popşoi.

„Trebuie să dăm semnal foarte puternic din partea Parlamentului către societate că asemenea lucruri nu se vor întâmpla. Indiferent de cine va veni la putere mâine sau poimâine. Nu este vizat un deputat sau altul, este vorba de un regim care şi-a bătut joc de propriii cetăţeni”, a declarat deputatul PPDA, Vasile Năstase.

De altă parte, PDM şi Partidul Politic Şor au criticat Declaraţia privind dosarele politice.

„În ultimul timp încep să-mi pierd simţul umorului, ascultându-vă aici pe voi. Toată lumea este împotrivă ca în Republica Moldova să existe deţinuţi politic. Mă bucur că acum o fracţiune şi alta au ajuns la asta, cred că sub influenţa vizitelor la Strasbourg. Eu am fost demult acolo şi eram convins de asta”, a precizat preşedintele fracţiunii PDM, Dumitru Diacov.

„Coaliţia s-a destrămat mai repede decât s-a uscat vopseaua de pe această declaraţie. Trebuie să facem reforma justiţiei şi e nevoie de voinţă politică. Să terminăm să ne ocupăm de demagogie”, a declarat deputatul politic „Şor”, Denis Ulanov.

Proiectul de hotărâre cu privire la adoptarea Declaraţiei privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic a fost amânat pentru una dintre şedinţele viitoare.

Comentarii