Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

12 Oct. 2020 / 20:33

„Promo-Lex”: Unul din cei patru moldoveni răpiţi riscă până la 20 de ani de închisoare

Asociaţia „Promo-Lex” susţine că unul dintre cei patru moldoveni răpiţi de către forţele separatiste de la Tiraspol şi anume, Adrian Glijin, este acuzat de „trădare de patrie” şi riscă până la 20 de ani de închisoare. Mai mult, potrivit „Promo-Lex”, structurile din stânga Nistrului au aplicat o măsură preventivă de arest de 60 de zile, informează Mesager.

Asociaţia „Promo-Lex” afirmă că Adrian Glijin, una dintre cele patru persoane răpite săptămâna trecută de către structurile de forţă din regiunea transnistreană, este acuzat de „trădare de patrie”. „Promo-Lex” mai susţine că bărbatul riscă de la 12 la 20 ani de închisoare, iar structurile de la Tiraspol deja i-au aplicat 60 de zile de arest. Mai mult, rudele nu au fost informate despre şedinţa de judecată şi nu au recepţionat niciun document privind pretinsa cauză penală. „Promo-Lex” afirmă că din discuţiile cu avocatul bărbatului, care i-a fost oferit din oficiu, rudele au aflat că structurile de la Tiraspol refuză să ofere orice informaţie. Motivul ar fi că pretinsul dosar penal are caracter secret.

Cazul răpirii şi privării de libertate a celor patru cetăţeni moldoveni de către forţele separatiste de la Tiraspol a fost discutat astăzi şi la Guvern. Potrivit unui comunicat de presă, prim-ministrul Ion Chicu a condus o şedinţă privind ultimele evoluţii, inclusiv acţiunile întreprinse de autorităţi. Potrivit comunicatului, autorităţile constituţionale de la Chişinău întreprind toate măsurile pentru eliberarea celorlalţi doi moldoveni răpiţi de către structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană. În document se mai menţionează că în data de 9 octombrie, în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, Republica Moldova a prezentat situaţia privind încălcarea drepturilor omului în legătură cu situaţiile recente, iar mai multe state-membre ale organizaţiei au condamnat cu vehemenţă acţiunile separatiştilor.

Totodată, deputaţii Platformei DA au iniţiat procedura de convocare a Biroului permanent al Legislativului în vederea organizării urgente a unei şedinţe plenare în cadrul căreia să fie înaintată, inclusiv moţiunea simplă împotriva activităţii Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat emis de Platforma DA, mai este nevoie de o singură semnătură pentru convocarea Parlamentului.

În data de 7 şi 8 octombrie, patru cetăţeni moldoveni au fost "răpiţi" de securitatea transnistreană - poliţistul Andrei Amarfi, dar şi alţi trei bărbaţi, care nu sunt poliţişti şi nici funcţionari. Ulterior, cei de la PCCOCS au scris că doi dintre aceştia au fost eliberaţi şi se află în prezent la domiciliile lor din regiunea transnistreană. Ei nu au dreptul să părăsească teritoriul autoproclamatei regiuni transnistrene. Informaţia a fost confirmată ulterior şi de Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău.

 

Comentarii