Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Politic

04 Aug. 2020 / 19:50

Protest faţă de intenţia Rusiei de a anula condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov

Mişcarea Unirea protestează împotriva intenţiei de anulare a condamnării pactului Ribbentrop-Molotov în Rusia. Unioniştii spun că, după 31 de ani de la condamnarea acestui pact odios, în Duma de Stat a Rusiei a fost înregistrat un proiect de lege care, dacă va fi votat, va anula pe teritoriul Rusiei rezoluţia din august 1989 privind condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. În context, Mişcarea Unirea anunţă despre organizarea mai multor acţiuni publice prin care va contesta şi se va opune intenţiei Rusiei de a legitima ocupaţia Basarabiei din 1940. O primă acţiune în acest sens este vernisarea unei expoziţii la care pot fi văzute acte desecretizate, corespondenţa dinaintea semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, dar şi documente care arată cum au evoluat lucrurile după 23 august 1939, informează Moldova 1.

"Uniunea Sovietică şi-a recunoscut crimele din '39 şi '40, crime care au dus la zeci de milioane de pierderi de vieţi omeneşti. Însă dincolo de aceste fapte istorice avem şi un fapt nepermis care se întâmplă la Moscova în zilele noastre. Este vorba de un proiect de lege care este înregistrat în Federaţia Rusă, în Duma de Stat în luna mai a acestui an" a menţionat liderul Mişcării Unirea, Dorin Chirtoacă.

"Am trimis o scrisoare preşedintelui rus Putin ca să înţeleagă faptul că şi populaţia Republicii Moldova are dreptul la lichidarea consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov că doar noi, încă, suntem victime ale acestui pact", a declarat fosta preşedintă a Partidului Naţional Liberal Vitalia Pavlicenco.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939. Pactul mai avea un protocol adiţional secret, care prevedea anexarea Basarabiei.

Comentarii