Ştiri

Sursa imaginii: https://radiochisinau.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

08 Aug. 2019 / 16:45

PSRM insistă pe semnarea unui acord politic cu Blocul ACUM

Un acord politic între PSRM şi Blocul ACUM ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Cel puţin asta anunţă socialistul Vlad Batrîncea, care a declarat că PSRM insistă pe adoptarea documentului. Socialiştii sunt nemulţumiţi că în pofida acordurilor agreate dintre cele două formaţiuni, în ultima perioadă, se atestă o intensificare a mesajelor cu caracter geopolitic. Preşedintele Igor Dodon susţine propunerea socialiştilor şi a declarat că pentru a schimba lucrurile spre bine, toate entităţile statului trebuie sa dea dovadă de înţelepciune şi maturitate politică. Iar premierul Maia Sandu le-a sugerat colegilor de partid să lucreze mai mult şi să facă mai puţine declaraţii, relatează Mesager.

Într-un mesaj pe Facebook, deputatul Vlad Batrîncea a scris că socialiştii insistă pe semnarea de urgenţă, săptămâna viitoare, a unui acord politic între PSRM şi Blocul ACUM, „unde vor fi trasate clar obiectivele politicii interne şi externe ale ţării. Socialistul declară că atacurile verbale ale unor deputaţi şi miniştri din Blocul ACUM  în adresa mai multor parteneri strategici  nu fac altceva decât să compromită eforturile de scoatere a ţării din captivitate, dar şi să afecteze susţinerea de care actuala guvernare se bucură din partea  aliaţilor externi din Vest şi din Est. Totodată, el regretă „mesajele nechibzuite cu tentă geopolitică” la adresa PSRM şi a instituţiei prezidenţiale. 

Premierul  Maia Sandu îşi îndeamnă colegii  din blocul ACUM să nu transforme lupta cu hoţia şi corupţia în luptă de orgolii. Şeful Executivului le-a sugerat să lucreze mai mult şi să facă mai puţine declaraţii. Premierul s-a adresat şi către deputaţii socialişti, spunând că au trecut peste diferenţele de viziune şi şi-au unit forţele pentru a elimina fostul regim. Sandu a mai declarat că prioritatea guvernării este  asigurarea unei justiţii independente, aşa încât procurorii şi judecătorii să apere legea şi oamenii, dar nu politicienii corupţi.

Iar preşedintele Igor Dodon a declarat că, pentru a schimba lucrurile spre bine, toate entităţile statului trebuie sa dea dovadă de înţelepciune şi maturitate politică. Potrivit lui Dodon, în faţa majorităţii parlamentare şi a guvernării există multiple provocări şi riscuri de ordin economic-bugetar  dar şi de necesitatea promovării reformelor sociale şi economice veritabile. De asemenea, sunt necesare reformele în justiţie, procuratură şi structurile de anchetă. Alegerile locale din 20 octombrie, scoaterea din captivitate a instituţiilor de stat, precum şi promovarea unei politice externe echilibrate, rămân şi ele printre principalele provocări.

Deputaţii PSRM şi cei din Blocul ACUM au semnat, în 8 iunie, o înţelegere politică temporară pentru dezoligarhizarea ţării şi readucerea statului în albia constituţionalităţii.

În această perioadă nu toţi deputaţii din Blocul ACUM şi-au dat votul pentru anumite decizii şi iniţiative legislative votate de coaliţia PSRM-ACUM.

Comentarii