Ştiri

Sursa imaginii: psrm.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

12 Apr. 2019 / 19:28

PSRM se declară disponibil să creeze o majoritate parlamentară cu Blocul „ACUM”

Partidului Socialiştilor este dispus să creeze o majoritate parlamentară, cu Guvern funcţional cu Blocul Politic „ACUM” şi nu va susţine un executiv minoritar. În caz contrar, formaţiunea optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele ţării Igor Dodon după Consiliul republican al PSRM. Potrivit lui, posibilitatea formării unei alianţe cu PDM nu a fost discutată. Reprezentanţii „ACUM” şi PDM nu au dorit să comenteze deocamdată declaraţiile socialiştilor, relatează Mesager.

„Noi suntem disponibili să creem majoritate parlamentară, cu Guvern funcţional, nu minoritar cu blocul „ACUM”. Dacă nu, atunci anticipate. Nu a fost examinată astăzi la consiliul republican varianta de colaiţie cu Partidul Democrat. Acesta este poziţia de la care pot să înceapă careva negocieri. În istoria ţării, Guvern minoritar a fost în ultimii ani în 2015, Guvernul Gaburici care a durat 3 sau 4 luni de zile şi pe urmă s-a dus”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon a menţionat că formaţiunea insistă în continuare ca funcţia de preşedinte al Parlamentului să-i revină Zinaidei Grecianîi, dar şi pe preluarea a patru domenii cheie, deşi anterior au anunţat doar despre Ministerul Afacerilor Externe şi cel al Apărării.

„Partidul Socialiştilor este gata să delege în următorul Guvern, reprezentanţi pe următoarele domenii: politica externă, ordinea publică, apărarea şi reintegrare ţării. Politica Externă pentru a avea o politică externă echilibrată, relaţii bune şi cu Estul şi cu Vestul, nu pro Europeană sau pro rusă. Colegii de la PSRM au spus ieri foarte clar sunt gata să examineze şi să discute inclusiv pachetul de legi propus de către Blocul ACUM. Şi nu văd nicio problemă în acest sens”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Potrivit unei declaraţii votate la ş edinta Consiliului Republican, socialiştii insistă în continuare pe anularea legii prin care banii fraudaţi din sistemul bancar au fost transformaţi în datorie de stat, conferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică, anularea proiectului de lege „anti-propagandă", neaderarea la NATO şi împuterniciri suplimentare pentru şeful statului, inclusiv trecerea Serviciul de Informaţii şi Securitate în subordinea sa.

Solicitaţi de Moldova 1, atât reprezentanţii blocului ACUM, cât şi ai Partidului Democrat au refuzat să comenteze deocamdată decizia socialiştilor. În urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament au acces patru formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. PSRM a obţinut 35 de mandate, PDM - 30, blocul „Acum” - 26, iar Partidul „Şor” - şapte mandate.

 

 

Comentarii