Ştiri

Sursa imaginii: ipn

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

08 Aug. 2019 / 17:40

PUN a depus un denunţ la Procuratura Generală împotriva preşedintelui Igor Dodon

Denunţ la Procuratura Generală împotriva preşedintelui Igor Dodon. Sesizarea a fost depusă de către Partidul Unităţii Naţionale în legătură cu declaraţiile privind finanţarea PSRM din Federaţia Rusă. Procuratura Generală a declarat că a recepţionat denunţul pe care îl va examina în terme de 30 de zile. Reprezentanţii Preşedinţiei au refuzat să comenteze acuzaţiile, relatează Mesager.

„Informaţiile apărute în presă sunt suficiente pentru suspendarea şi anchetarea lui Igor Dodon. Este necesar ca această anchetă să înceapă cât mai repede pentru a nu permite ascunderea urmelor ce vizează finanţări venite din Federaţia Rusă. Această plângere vizează şi elemente ce constituie atentat la securitatea naţională a R. Moldova, sperăm ca noul procuror general interimar să acţioneze cât mai urgent”, a spus preşedintele PUN, Anatol Şalaru.

Reprezentanţii instituţiei prezidenţiale nu au vrut să comenteze acuzaţiile dar au precizat că Procuratura Generală are sarcina de a verifica veridicitatea înregistrărilor apărute în spaţiul public. 

„Cred că procuratura dacă a fost sesizată şi s-a autosesizat mai înainte, o să pună punctele pe i. Cu atât mai mult că avem un procuror interimar nou, se mai schimbă acolo lucrurile. Sperăm ca totul să fie cinstit”, a precizat reprezentantul Preşedinţiei, Anatol Ciobanu.

Procuratura Generală a recepţionat sesizarea Partidului Unităţii Naţionale încă de ieri. Reprezentanţii instituţiei spun că denunţul  va fi examinat în termen de 30 de zile. Procuratura mai precizează că a pornit un dosar penal privind finanţarea PSRM, după publicarea înregistrărilor cu Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc.

„Procuratura Generală a recepţionat denunţul înaintat de preşedintele PUN, Anatol Şalaru. Acesta urmează să fie examinat în termen de o lună. După apariţia înregistrărilor video cu Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a iniţiat un proces penal”, susţine Procuratura Generală.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase a anunţat recent, la o emisiune televizată, că a expediat înregistrările video unor specialişti din România, care vor verifica dacă  sunt originale sau trucate.

La începutul lunii iunie, în presă au apărut  trei filmuleţe de la o întâlnire dintre preşedintele Igor Dodon şi fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, în care cei doi discutau despre o eventuală coaliţie de guvernare. În unul dintre filmuleţe, Igor Dodon  recunoştea că Partidul Socialiştilor este finanţat de Federaţia Rusă, cu aproximativ 800 de mii de dolari pe lună. Ulterior, şeful statului a spus că afirmaţiile sale au fost extrase din context.

Comentarii