Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

18 Ian. 2021 / 14:25

Reacţii după ce Curtea a declarat inadmisibilă autodizolvarea Parlamentului

După ce Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) cu privire la autodizolvarea Parlamentului, au apărut mai multe reacţii la acest subiect.

„Tentativa unor deputaţi de a acoperi abuzul constituţional al preşedintelui privind refuzul de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru prin aşa-zisa sesizare a Curţii Constituţionale, pentru a cunoaşte dacă Parlamentul se poate autodizolva, a eşuat. A eşuat şi teoria populiştilor că Parlamentul poate fi sancţionat cu dizolvarea, chiar dacă preşedintele nu propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Interesant ce vor mai inventa pentru a nu-şi executa obligaţia constituţională de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a scris ministrul interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi. 

„Deoarece toate fracţiunile parlamentare, în urma consultărilor din 28 decembrie cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au declarat că-şi doresc alegeri anticipate şi dizolvarea Parlamentului, deputaţii PAS au sesizat Curtea Constituţională, singura autoritate în materie de interpretare a Legii Supreme, privind posibilitatea autodizolvării prin votul unei majorităţi calificate a deputaţilor. Drept rezultat, curtea a statuat că autodizolvarea Parlamentului prin adoptarea unei hotărâri a legislativului nu este posibilă. Astfel, dizolvarea Parlamentului se poate face doar prin îndeplinirea condiţiilor din art. 85 alin. (1) şi (2) din Constituţie”, menţionează PAS, după decizia curţii.

„Acest lucru era de aşteptat. Să ceri UE să inventeze articole în Constituţie a fost o încercare nesăbuită a preşedintelui de a evita unele responsabilităţi. Terenul pentru manevră al analiştilor şi a posturilor de televiziune care încearcă să „dilueze” responsabilitatea preşedintelui şi să o răsfrîngă asupra Parlamentului, s-a restrâns. Ei vor fi nevoiţi să vorbească despre un singur actor politic de la care se aşteaptă să clarifice situaţia şi să ia măsuri pentru a depăşi criza politică şi guvernamentală”, susţine deputatul socialist Gaik Vartanean.

„Hotărârea Curţii Constituţionale a demonstrat, încă odată, că singura soluţie pentru depăşirea crizei guvernamentale prin care trece Republica Moldova este calea dialogului. Platforma parlamentară „Pentru Moldova” reiterează, în acest context, invitaţia lansată încă acum mai bine de o lună privind necesitatea iniţierii dialogului între partidele parlamentare, pentru a identifica cea mai bună soluţie care ar permite dizolvarea Parlamentului, dar şi administrarea eficientă şi plenipotenţiară a statului în perioada de până la scrutinul parlamentar anticipat”, a precizat Platforma Parlamentară „Pentru Moldova”.

„Hotărârea de astăzi prin care magistraţii au spus clar că autodizolvarea Parlamentului nu este posibilă, era aşteptată şi firească. Şi această decizie confirmă necesitatea implementării soluţiei propuse de PDM. Ţara se află într-o profundă criză economică, sanitară şi politică. Ţara şi cetăţenii sunt şi trebuie să fie preocuparea noastră principală. Sunt trei priorităţi despre care credem că trebuie luate în considerare acum: 1 - gestionarea crizei pandemice (testare, tratament, vaccinare); 2 - gestionarea crizei economice (ajutoare pentru oameni şi mediul de afaceri); 3 - pregătirea ţării de alegeri anticipate libere şi corecte (curăţarea clasei politice)”, afirmă PDM.

„Constituţia foarte clar prevede motivele pentru dizolvarea Parlamentului. Chiar dacă CCM ar fi luat altă decizie, era foarte greu de acumulat 2/3 din voturi pentru autodizolvarea Parlamentului. Nu este surpriză pentru noi. Ni se pare că pierdem timpul în acţiunile ce ţin de alegeri anticipate”, este reacţia vicepreşedintelui Platformei DA Alexandr Slusari, citat de Mesager.

Menţionăm că astăzi preşedinta Curţii Constituţionale a anunţat că este inadmisibilă sesizarea PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului

Comentarii