Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

13 Feb. 2020 / 18:10

Reducerea salariilor deputaţilor, subiect de dispută în Parlament

Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate nu susţine proiectul deputaţilor socialişti de reducere a salariilor deputaţilor. Deputatul PAS, Mihai Popşoi a spus că fracţiunea din care face parte ar putea să susţină acest proiect, însă înaintează condiţii. De cealaltă parte, deputatul socialist, Vlad Bătrîncea afirmă că iniţiativa are drept scop „lichidarea discrepanţelor salariale ale aleşilor poporului în raport cu alţi angajaţi din domeniul public”. Şi democraţii afirmă că va susţine această iniţiativă, dar cu anumite condiţii, relatează Moldova 1.

„E o situaţie uşor hazlie, e ridicol de fapt. ori ei sunt cei care au votat legea, pentru că noi nu am votat cei din Blocul ACUM pentru că noi ştiam că buget sunt ascunde atâtea pietre, sau mai degrabă intuiam. Vom fi gata să votăm cu o anumită condiţie, ca bugetul preşedinţie să fie redus cu echivalentul 30 sau 33 la sută, pentru că bugetul preşedinţiei în ultimi trei ani a crescut mai mult de două ori de la 16 milioane la 33 de milioane”, a menţionat deputatul PAS, Mihai Popşoi.

Deputaţii socialişti propun ca valoarea de referinţă pentru calcularea salariilor deputaţilor să fie de 1000 de lei şi nu de 1300 de lei, cum prevede Legea bugetului de stat pentru acest an. Aceasta înseamnă reducerea, în medie, cu 4 mii de lei a salariilor aleşilor.

„Proiectul respectiv este înregistrat în parlament şi acum urmează să obţină avizul Guvernului. Mulţi deputaţi din blocul ACUM deja regretă, domnul Alaiba, alţi colegi care au introdus în spaţiul public ei spun că salariu este decent, dar poate nu le ajunge. Eu am spus nu avem consens, salariile deputaţilor rămân la nivel, important că pedagogilor, medicilor, bugetarilor, salariile vor fi majorate”, a menţionat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Contactat de Moldova 1, deputatul PDM, Andrian Candu a menţionat că va susţine acest proiect de lege doar dacă vor fi micşorate şi salariile altor demnitari. Candu mai spune că democraţii ar putea elabora un proiect de lege, potrivit căruia, din banii economisiţi să fie acordaţi câte 200 de lei pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani.

„Dacă colegii socialiştii vor veni cu propunerea de a micşora salariile deputaţilor, atunci noi vom completa această propunerea să fie micşorate salariile şi la toţi cei care le au exagerate sau le au mai mari. De exemplu preşedintele ţării, aceiaşi miniştri, prim-ministru. Sunt sigur că astfel vom economisi mai mulţi bani din buget care putem de exemplu să majorăm pensiile sau să revenim la unele proiecte sociale ale PDM”, a menţionat prin telefon deputatul PDM, Adrian Candu.

Salariile deputaţilor pentru luna ianuarie au depăşit 18 mii de lei. Creşterea cu 4,182 de lei, propusă de democratul Vladimir Cebotari, a stârnit un val de critici, chiar şi din partea aleşilor poporului. Iniţiativa socialiştilor de reducere a salariilor deputaţilor a fost susţinută şi de către preşedintele ţării, Igor Dodon, nu şi de şeful Cabinetului de miniştri, Ion Chicu.

Comentarii

Ultimele Ştiri

La Chişinău va fi organizat un târg şcolar

Ştiri / Social

10 Aug. 2020 / 14:34

La Chişinău va fi organizat un târg şcolar

Maestrul Iurie Harmelin a fost petrecut pe ultimul drum

Ştiri / Cultură

10 Aug. 2020 / 13:22

Maestrul Iurie Harmelin a fost petrecut pe ultimul drum

PDM invită la discuţii PSRM, PAS şi Platforma DA

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 12:55

PDM invită la discuţii PSRM, PAS şi Platforma DA

PAS va propune modificarea Codului navigaţiei maritime

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 12:36

PAS va propune modificarea Codului navigaţiei maritime

Vezi arhiva