Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

11 Feb. 2019 / 15:27

Regulamentul-model de alegere a preşedintelui Parlamentului, aprobat de Biroul permanent

Alegerea preşedintelui Parlamentului, în noua legislatură, se va desfăşura conform prevederilor unui regulament-model. Setul de proiecte de acte-model referitoare la organizarea şi desfăşurarea alegerii preşedintelui Parlamentului au fost aprobate de Biroul permanent, la ultima şedinţă.

Pachetul de documente include Regulamentul-model privind modul de organizare şi desfăşurare a alegerii preşedintelui Parlamentului, Registrul-model al actelor Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii preşedintelui Parlamentului, Certificatul-model de înregistrare a candidatului pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului şi Regulile-model privind organizarea votării secrete în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului privind alegerea preşedintelui Parlamentului.

Aceste documente vor fi utilizate de către Comisia pentru efectuarea alegerii preşedintelui Parlamentului. Totodată, aceste reguli au un caracter orientativ şi pot fi modificate de Comisie în funcţie de circumstanţele existente.

Documentul a fost elaborat de către Direcţia generală juridică a Parlamentului cu suportul proiectului PNUD.

Preşedintele Parlamentului este ales din rândul deputaţilor, după constituirea legală a Parlamentului şi formarea fracţiunilor parlamentare, precum şi în cazul în care intervine vacanţa funcţiei pe parcursul legislaturii. Speakerul este ales pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. De asemenea, o fracţiune parlamentară poate înainta o singură candidatură la funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

 

Comentarii