Ştiri

Sursa imaginii: Facebook/Pro-Moldova

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

29 Iun. 2020 / 18:24

Reprezentanţii „Pro Moldova” s-au întâlnit cu cei din Partidul „Şor”

Apelul lansat de Grupul parlamentar „Pro Moldova” a fost acceptat de Partidul Politic „Şor”. Cele două formaţiuni s-au întâlnit astăzi, 29 iunie, pentru a discuta despre demiterea Guvernului. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), invitaţi şi ei la masa de discuţii, spun că nu se grăbesc să o facă şi, cel puţin în următoarele zile, nu planifică să se întâlnească cu reprezentanţii grupului parlamentar „Pro Moldova”. Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul Ion Chicu vorbeşte despre reuşitele înregistrate în ultima perioadă pe plan economic de Guvernul pe care îl conduce, făcând aluzie la faptul că, în aceste condiţii, unii politicieni şi-ar dori demiterea sa, relatează Mesager.

Reprezentanţii Partidului „Şor” spun că subiectul discuţiilor s-a axat pe capacitatea Guvernului Chicu de a face faţă consecinţelor crizei pandemice şi pe necesitatea desemnării unui Cabinet de miniştri care ar propune soluţii mai bune pentru gestionarea crizei. Într-un comunicat de presă emis se menţionează despre importanţa promovării unui alt executiv care ar identifica soluţii pentru necesităţile imediate şi pe termen lung ale Republicii Moldova şi cetăţenilor săi, alături de reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice parlamentare de opoziţie.

Săptămâna trecută, apelul grupului parlamentar „Pro Moldova” de lansare a discuţiilor a fost adresat tuturor fracţiunilor din opoziţia parlamentară. Până în acest moment, doar Partidul „Şor” a dat curs invitaţiei. Contactat de Moldova 1, vicepreşedintele PAS Mihai Popşoi susţine că formaţiunea nu va merge la discuţii, cel puţin în perioada imediat următoare.

„Nu avem un răspuns. Când vom avea un răspuns, va fi publicat. Nu este o poziţie.  Azi-mâine nu mergem nicăieri”, a declarat Mihai Popşoi. 

Reprezentanţii Platformei DA susţin că formaţiunea este gata să-şi asume răspunderea pentru guvernarea ţării şi că nu văd rostul unor discuţii în acest sens.

„Eu nu văd rostul să discutăm lucrurile care sunt absolut clare pentru Platforma DA. Noi ne asumăm guvernarea, propunem programul anticriză, programul antioligarhic, programul unui guvern proeuropean. Suntem gata să discutăm programul de guvernare şi componenţa guvernului în condiţiile Platformei DA”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA Alexandru Slusari.

Între timp, cu o reacţie a venit şi prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu. „Devoratorii de miliarde ies din vizuini şi-s gata să mai facă o încercare”. Este aluzia premierului Ion Chicu după şedinţa dintre grupul parlamentar „Pro Moldova” şi Partidul Politic „Şor”. Prim-ministrul afirmă că după achitarea salariilor şi pensiilor pentru această lună, soldul de bani din conturile trezoriale este de două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, Ion Chicu nu exclude că tentativele de a-l demite nu au fost depăşite, aşa cum partidele de opoziţie au declarat în repetate rânduri că îşi doresc acest lucru, relatează Mesager.

Anterior, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menţionat că fără acceptul său, dar şi fără participarea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), nu poate fi numit un alt Guvern. Potrivit lui, chiar dacă s-ar recurge la înlăturarea preşedintelui din funcţie pentru semnarea decretului de numire a unui nou cabinet de miniştri, acest drept i-ar reveni preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Partidele de la guvernare PSRM şi PDM au  50 de mandate, iar unele proiecte de legi sunt susţinute şi de deputatul independent Alexandru Oleinic.

Comentarii