Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

22 Iul. 2019 / 18:10

Revenirea la sistemul electoral proporţional, dezbateri

Agitaţia electorală cu o zi înainte şi în ziua alegerilor ar putea fi interzisă. Modificările în Codul Electoral ce prevăd revenirea la sistemul proporţional a fost luat în dezbatere de deputaţi şi reprezentanţii societăţii civile, relatează Mesager.

„Nişte reglementări de bază, ceea ce ţine de prezenţă masivă fizică, billboard-uri, acele grupuri de agitatori în simbolica partidelor care stau la intrare în secţia de votare şi chestii de genul ăsta foarte precise să fie reglementate atât cât este posibil. Dar să nu se meargă peste asta, fiindcă într-adevăr vine oponentul electoral, s-a îmbrăcat într-o scurtă de la alt partid şi umblă şi face agitaţie, ce să facem în cazul ăsta, să excludem partidul respectiv din cursă?”, a declarat Valeriu Paşa, expert, „Watchdog”.

„În ziua alegerilor şi în cea precedentă alegerilor, nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Interdicţia dată nu se referă la informaţiile deja plasate în internet. Afişajele electorale trebuie să fie demontate până deci vineri, ora 24. A fost posibil, e posibil”, a declarat Mihai Corj, expert, „Lexscripta”.

„Anterior, se reuşea în ziua de vineri noaptea să fie scoase toate billboard-urile şi eu în general consider că noi o să trebuiască să revenim sau poate discutăm ca ele în genere să nu existe. Politica trebuie să devină ieftină să fie accesibilă pentru toată lumea. Asta este cel mai important lucru, adică cel care poate face politică să o facă, fără a fi implicaţi fel de fel de baroni”, a declarat Lilian Carp, deputat, PPDA.

„Această prevedere permisivă de a face agitaţie electorală s-a dovedit a fi un fel de legalizare a mitei electorale, pe de o parte şi de altă parte, legalizarea faptului că mulţi cetăţeni erau impuşi practic să voteze într-un anumit fel şi asta reprezintă o problemă în privinţa principiului votului liber exprimat”, a declarat Sergiu Litvinenco, deputat, PAS.

La consultările publice, organizate de către Comisia Juridică, pentru Numiri şi Imunităţi, s-a propus eliminarea certificatului de integritate din procesul de înregistrare a candidaţilor, dar şi permiterea votării cu buletinul de identitate valabil sau cu paşaportul, indiferent dacă acesta a expirat sau nu. Singura condiţie este ca actul să conţină codul numeric personal din 13 cifre. Revenirea la sistemul proporţional a fost votată de deputaţi luna trecută, in prima lectura.

Comentarii