Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

13 Feb. 2020 / 15:31

Sancţiuni pentru utilizarea şi comercializarea pungilor şi veselei de plastic

Utilizarea şi comercializarea pungilor de plastic şi a veselei de plastic vor fi sancţionate. Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, în şedinţa plenară de astăzi, un proiect de modificare şi completare a Codului Contravenţional.

Potrivit proiectului, sancţiunile vor fi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice şi de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

Sancţiunile vor fi aplicate şi pentru utilizarea şi comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum şi a beţişoarelor de unică folosinţă fabricate din plastic, cu excepţia celor biodegradabile.

„Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de fiecare cetăţean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri şi practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, menţionează autorii iniţiativei legislative în nota informativă.

„Desigur că nu este scopul nostru să pedepsim persoanele care pur şi simplu umblă pe stradă cu o pungă de plastic, noi pur şi simplu vrem să-l eliminăm din circuit. Asta se întâmplă prin prevenirea plasării de pe piaţă, prin prevenirea vânzării, comercializării, sau distribuirii gratuite a punctelor comerciale”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba. 

Oamenii consideră că protejarea mediului înconjurător este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. 

„Trebuie scoase şi să trecem la hârtie cum a fost înainte” „Toate drumurile, toate dealurile numai sacoşi. Să vedeţi că le îngropi în pământ şi ele nu putrezesc”, „ Acele sacoşe erau mai comode în folosinţă, pentru că acestea biodegradabile se întind şi sunt scumpe”, spun oamenii. 

Parlamentul a aprobat, anterior, modificări şi completări la legislaţie prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea şi comercializarea pungilor de plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea şi comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă şi a beţişoarelor de unică folosinţă, cu excepţia celor biodegradabile.

Comentarii