Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

12 Noi. 2019 / 12:43

Şedinţa Parlamentului LIVE/TEXT: Guvernul Sandu, demis prin moţiune de cenzură

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, depusă de către Partidul Socialiştilor, a fost susţinută astăzi în Parlament, cu 63 de voturi, după mai multe ore de dezbateri.




 

UPDATE: Zinaida Greceanîi: Vă mulţumim, dna prim-ministru. Am ascultat cu mare atenţie şi mă gândeam la un singur lucru dar cine oare a declanşat această criză, cei care suntem aici încă nu suntem tot poporul, inclusiv cei din Guvernul Republicii Moldova şi nu au dreptul deplin să vorbească din numele poporului Republicii Moldova. Supun votului moţiunea de cenzură cine este pentru va rog să pună la vot. Cu 63 de voturi moţiunea de cenzură este adoptată.

UPDATE: Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova: Am înţeles că sunteţi împotriva justiţiei şi a oamenilor acestei ţări. Nici măcar nu aveţi curajul să vă asumaţi acest vot, nu puteţi spune că votaţi împotriva Guvernului. Aţi trădat interesele oamenilor. Ştiu că printre voi sunt oameni corecţi. Celor speriaţi mă adresez – nu c-aţi săturat de furat? Nu vă trag la pământ şmecheriile şi schemele? Preferaţi averile pe seama oamenilor, dar nu sunteţi pregătiţi să plătiţi pentru asta.

UPDATE: Octavian Ţîcu, candidat independent al Blocului ACUM: „În 30 de ani a fost o istorie a cine pe cine dă jos (...) Toate astea cu mâinile noastre, a unor oameni care au crezut că lucrurile se pot schimba. Se fură miliarde şi noi stăm şi ne râdem în Parlament. Vă invit să daţi dovadă de responsabilitate pentru cetăţenii acestei ţări, să lăsaţi acest Guvern în picioare”.

UPDATE: Maia Sandu: Creaţi condiţii, eu o să vorbesc de la tribună.

UPDATE: Zinaida Greceanîi: Deja de două ori am votat Regulamentul, dl Ţâcu vă rog să daţi dovadă de respect faţă de dna prim-ministru.

UPDATE: Zinaida Greceanîi: Trebuie să vorbească şi dl Ţâcu şi mai este şi încă un domnn aici în rând. După ce vorbeşte dna prim-ministru, trece procedura de vot şi va vorbi dl Ţâcu. Dna prim-ministru vorbiţi de pe loc, vă includ microfonul.

UPDATE: La tribuna Parlamentului a ieşit deputatul Octavian Ţîcu în pofida faptului că şefa Legislativului Zinaida Greceanîi a anunţat că luările de cuvânt, conform Regulamentului, votat de deputaţi, s-au încheiat şi urmează să îii ofere cuvântul prim-ministrului Maia Sandu.

UPDATE: Bogdan Ţîrdea, deputat PSRM: Azi vreţi să numiţi personal justiţia, cine dintre noi vrea să subordoneze justiţia? Aţi spus că jucăm pe sub masă, deputaţii voştri se adresează la procurorul vostru ca să fie arestat preşedintele ţării. Aveţi succese doar în Facebook, sunteţi un Guvern al Facebook-ului, dar nu pentru popor.

UPDATE: Deputatul PDDA, vicepreşedintele Parlamentului, Alexandr Slusari: „Am pierdut timp valoros, am atins linie roşie la funcţie importantă în stat, cu tranzacţionarea căreia Plahotniuc cândva a pornit procesul capturării statului. Am primit-o drept în frunte cu aceeaşi greblă prin acest concurs(…)Votând asiguraţi revenirea lui Plahotniuc sau alegeri anticipate. PPDA nu va susţine această moţiune de cenzură”.

UPDATE: Igor Grosu, deputat PAS: Raportul prezentat de prim-ministru a desfiinţat moţiunea de cenzură a PSRM, care s-au rătăcit în „argumentele” lor. Acest Guvern cu o moştenire proastă a reuşit să restabilească relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi să îşi onoreze angajamentele faţă de cetăţeni. Contextul este clar - preşedintele Dodon a hotărât să paseze Guvernul Blocului ACUM. El credea că într-o lună vom eşua, dar noi am reuşit şi asta a nemulţumit un personal - Igor Dodon, care a devenit frustrat.

UPDATE: Pavel Filip, deputat PDM: Astăzi nu se examinează posibilitatea de a demite Guvernul. Astăzi luăm act de decizia luată de Maia Sandu de a pleca de la guvernare şi de lansare în campania prezidenţială. PDM ar fi fost gata să discute, noi am propus să ne unim forţele pentru o coaliţie în raioane, drept răspuns a fost linişte, dacă aţi vrut să rămâneţi la putere de ce nu aţi venit la discuţii? Actualul Guvern nu mai vrea să guverneze şi a luat decizia să plece în opoziţie acolo unde e mai bine. PDM va susţine decizia Blocului ACUM de a pleca de la guvernare.

UPDATE: Denis Ulanov, deputat Şor: Probabil din acest moment a venit momentul când procesul nu mai poate fi întors înapoi. Mai degrabă grija acestei coaliţii ar fi îndreptată spre popor. Este clar pentru ce este lupta – funcţia de procuror general. Considerăm că aceste acţiuni vor duce la ceea ce a propus anterior fracţiunea partidului Şor privind numirea procurorului general Noi de mai multe ori am spus că nu poate fi un procuror general numit de către cineva. Aşa o impresie că ne jucăm în nisip, dar calitatea lui este demult depăşită. Partidul Şor a propus alegerea procurorului general de către popor. Sperăm că alegerile anticipate parlamentare vor fi degrabă. Noi nu vom intra în acest joc, ce nu are nimic comun cu reforma justiţiei. Ne vom abţine de la acest vot.

UPDATE: Ministra Justiţiei, Olesea Stamate: „Este un fals scornit de cei care nu au avut alte pretexte pentru a critica activitatea Guvernului şi a activitatea Ministerului Justiţiei. Orice jurist a citit vreodată, dar şi nejurist, opiniile Comisiei de la Veneţia emise în contextul altor ţări, altor reforme similare va observa din start că Comisia de la Veneţia nu vine să laude Guvernul, dar să puncteze acele momente problematice, acele momente care pot fi îmbunătăţite”.

UPDATE: Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco: „În textul moţiunii se folosesc nişte cuvinte de genul reformă eşuată, lege eşuată, încălcare grosolană şi tot aşa – şi lucrul acesta se spune în raport cu Avizul Comisiei de la Veneţia. Explicaţi-ne nouă cetăţenilor şi colegilor socialişti, ce este totuşi cu opinia ceea cu Comisia de la Veneţia, este chiar atât de negativ cum spun ei şi plâng pe le televiziunile care le aparţin”.

UPDATE: Olesea Stamate, ministra Justiţiei: Nu este practic nicio diferenţă între proiectul de lege votat în septembrie în Parlament şi atunci nu a fost considerat neconstituţional şi proiectul pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Procedura de angajare a răspunderii este clar prevăzută în Constituţie. Pe proiectul votat în septembrie a fost sesizată Curtea Constituţională care a hotărât să nu suspende concursul ci să solicite amicus curiae de la Comisia de la Veneţia, care urmează a fi adoptat în plenara din 6-7 decembrie. Vom vedea atunci ce va spune Comisia de la Veneţia. Vom vedea ce va spune Curtea Constituţională, însă ambele, aceste proiecte implică participarea Executivului la procedura de preselecţie a procurorului general, ulterior selecţia finală fiind făcută de Consiliul Superior al Procurorilor. Se schimbă persoana sau actorul din Ministerul Justiţiei în primul ministru.

UPDATE: Liviu Vovc, deputat PAS. Eu apreciez că sunt multe întrebări la activitatea Guvernului în aceste luni. Guvernul a reuşit să facă lucruri care sunt simţite şi vor fi simţite şi în viitor dacă acest Guvern va rămâne în funcţie. Însă să nu uităm despre această moţiune, este o moţiune de cenzură despre asumarea unui proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii. Mulţi îşi pun întrebări pentru că este un nonsens. Socialiştii spun că această asumare este neconstituţională şi vreau să întreb dna prim-ministru şi ministra Justiţiei, care este diferenţa? Legea votată împreună pe 16 septembrie şi legea propusă aici? De ce atunci nu au fost matrapazlâcuri, iar acum au devenit matrapazlâcuri?

UPDATE: Maia Sandu: Anul trecut a fost prezentat proiectul bugetului în noiembrie. Anul trecut s-a întârziat ca şi anul acesta. Au trebuit să facem rectificări. Meritul nostru este că noi am găsit bani pentru aceste iniţiative legislative.

UPDATE: Ruxanda Glavan, deputată PDM: Ce facem în cazul în care nu reuşiţi să aprobăm legea bugetului m-am întrebat? M-am gândit că o să aprobaţi astăzi, de ce nu aţi făcut uz de dreptul Dvs şi nu aţi inclus proiectul legii bugetului pe ordine de zi a şedinţei Guvernului de astăzi.

UPDATE: Maia Sandu: „Noi ne-am întâlnit şi am discutat cu transportatorii. Ştiţi ce ne-au spus ei? Ei ne-au spus că Plahotniuc i-a ameninţat şi nu i-a lăsat să facă o solicitare de creştere a tarifelor în toată această perioadă”.

UPDATE: Lipskii Oleg, deputat PSRM: „Aţi vorbit despre scheme care au fost închise. Transportatorii care deja de aproape o lună tot ies la proteste, ei tot erau implicaţi în scheme? Lor li s-a făcut rău, care e problema, aţi spus că rău li s-a făcut numai la cei implicaţi în scheme. De ce ignoraţi aceşti oameni. Asta înseamnă că transportatorii sunt necăjiţi, pe dânşii îi necăjiţi. Eu n-au fost implicaţi în scheme”.

UPDATE: Maia Sandu: Banii din partea României nu vor veni dacă acest Guvern pică, banii din partea UE şi finanţatorilor externe depind de reforme. Reforma justiţiei e cea mai importantă pentru finanţarea externă.

UPDATE: Natalia Gavriliţă, ministra Finanţelor: Am elaborat bugetul pentru 2020, cu programe pentru a realiza creşterile de salarii şi programele sociale avem nevoie de surse de finanţare. Sunt incluse în buget din partea Guvernului României, din partea UE, Băncii Mondiale împrumuturi. Accesarea acestor fonduri va depinde de agenda de reforme a Guvernului, o eventuală schimbare de Guvern va presupune şi modificarea acestui proiect.

UPDATE: Igor Grosu, deputat PAS: Stimaţi colegi din Guvern vă felicit pentru realizările prezentate. În timp ce cinci luni de zile s-au făcut multe lucruri. Votanţii PSRM nu i-au trimis aici să răstoarne Guverne şi să facă combinaţii. Noi suntem la sfârşitul anului, Ministerul Finanţelor a pregătit politica-fiscală, proiectele importante sunt pe rol, aşteaptă raioanele. Cât de mult acest buget depinde de asistenţa externă.

UPDATE: Maia Sandu: Avem o singură dragoste şi se numeşte dragoste de popor şi noi nu o schimbăm pe nimic. Acest love story s-a întâmplat pentru că pentru ca a fost unica posibilitate să scăpăm ţara de o urgie, inclusiv pe dvs, de asta s-a întâmplat. Acum lucrurile mai departe se pot întâmpla bine, dacă toată lumea vrea ca justiţia să fie independentă, nu una care să fie răzbunătoare, nu una pe care un partid politic o foloseşte împotriva altui partid politic ca să ia devidende sau ca să ia afaceri, dar o justiţie cu adevărat independentă, ca cetăţenii să simtă că lor li se face cu adevărat dreptate, ca politicienii care nu sunt cu musca pe căciulă să poată să doarmă liniştit, oamenii de afaceri să ştie că au siguranţa să se dezvolte în această ţară, să investească în această ţară. Dacă dvs credeţi la fel şi eu ştiu că dvs ştiţi că noi nu vrem să ne punem procurori care să-i folosim politic sau care să ne protejeze averi. Dvs ştiţi că noi avem cele mai bune intenţii, dvs ştiţi că noi respectăm lege şi oricât de greoi va fi procesul, noi o să avem răbdare şi o să respectăm legea pentru că doar aşa se poate construi un stat şi noi cu toţii avem nevoie de stat, oamenii să creadă din nou în Republica Moldova, au nevoie să ştie că începem să construim un stat adevărat. Decizia vă aparţine, dacă împărtăşiţi dragostea pentru popor atunci o să luaţi o decizie în favoarea justiţiei, chiar dacă drumul de acum încolo o să fie mai anevoios decât a fost până acum.

UPDATE: Dumitru Diacov: Eu aşa de frumos am început să meditez. La Fracţiune noi am aşteptat ca dvs să ne spuneţi cum vedeţi mai departe activitatea Guvernului. Dacă s-a terminat o dragoste trebuie să înceapă alta. Dvs sunteţi în stare să vă îndrăgostiţi de altcineva ca să conduceţi mai departe acest Guvern?

UPDATE: Zinaida Greceanîi: Finalizaţi vă rog întrebarea.

UPDATE: Dumitru Diacov, preşedintele Fracţiunii PDM: Sigur că discutarea moţiunii de cenzură asupra unui Guvern este un eveniment neobişnuit. Noi ca participanţi la acest dialog avem şi astăzi emoţii. Am mai fost martori la evenimente de felul acesta , dar acum avem un sentiment confuz. Mie îmi pare că chestia cu procurorul a fost un pretext pentru acest conflict şi acest love story care a început acum cinci luni s-a încheiat. Cred că problema putea fi rezolvată, vă aşezaţi la masa de negocieri şi găsiţi un compromis. Altceva am vrut să întreb. Odată cu depunerea moţiunii de cenzură se fixează „decesul” coaliţiei sau terminarea „dragostei” între două grupuri politice, noi am fixat asta vineri. Până azi au trecut trei zile, sunete de la Bruxelles


UPDATE: Maia Sandu: „Se creează impresia că chiar dacă aţi depus moţiunea nu aţi citit textul. Am auzit că încercaţi să ne ascultaţi, filmaţi, să ştiţi exact ce vorbim noi, folosiţi şi oameni ai regimului precedent (…) Putem să vă spunem că suntem deschişi şi transparenţi în tot ceea ce facem, nu avem nimic de ascuns”.

UPDATE: Vasile Bolea: „În ceea ce ţine de moţiunea de astăzi, este o moţiune de cenzura pe asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii Procuraturii. Toate cele spuse pe domeniul social şi aşa mai departe nimeni niciodată nu le-a refuzat şi de fiecare dată au fost susţinute de către PSRM prin vot. Guvernul şi-a asumat răspundere pe proiectul Legii Procuraturii. Nu aţi consultat colegii de coaliţie - cea mai mare fracţiune din Parlament, nu aţi consultat deputaţii din Blocul ACUM, nici măcar miniştrii din Guvernul condus de D-stră nu au cunoscut despre faptul că urmează să îşi asume responsabilitatea faţă de un proiect de lege. Nici societatea civilă care v-a susţinut masiv nu poate să participe sau să aducă un plus valoare la aceste concursuri. Prin această asumare de răspunde aţi încercat prin contrabandă să introduceţi un proiect de lege cu mari probleme referitor la constituţionalitate. Nu consideraţi că este un derapaj antidemocratic din partea D-stră personal?”

UPDATE: Deputaţii adresează întrebări prim-ministrului Republicii Moldova.

UPDATE: Maia Sandu ţine un discurs în Parlament. „Sper că măcar unii dintre voi să conştientizeze responsabilitatea în faţa cetăţenilor. Cetăţenii nu s-au aşteptat la miracole. După luni de muncă dezinteresată încep să se vadă rezultatele şi se pare că asta vă sperie. Vă speria un Guvern care acţionează doar în interesul oamenilor. Ştiţi de ce acest Guvern are rezultate reale în fiecare zi? Pentru că am muncit şi nu am făcut jocuri de culise. Acest Guvern a planificat îmbunătăţiri în situaţia socială într-un timp record, inclusiv datorită unor importante surse de finanţare din exterior: UE, Guvernul României, Banca Mondială şi alţii. De ce aţi vrea să scăpaţi de noi, de ce domnilor deputaţi aţi intenţionat să daţi jos acest Guvern credibil în faţa donatorilor şi onest în faţa oamenilor. Vreţi să opriţi toate aceste proiecte, vreţi să opriţi toate aceste proiecte care vin la modul practic să îmbunătăţească concret viaţa cetăţenilor. Acest Guvern a planificat îmbunătăţiri în situaţia socială într-un timp record, inclusiv datorită unor importante surse de finanţare din exterior: UE, Guvernul României, Banca Mondială şi alţii. De ce aţi vrea să scăpaţi de noi, de ce domnilor deputaţi aţi intenţionat să daţi jos acest Guvern credibil în faţa donatorilor şi onest în faţa oamenilor. Vreţi să opriţi toate aceste proiecte, vreţi să opriţi toate aceste proiecte care vin la modul practic să îmbunătăţească concret viaţa cetăţenilor. Am reuşit să obţinem nişte rezultate. Am promis să facem ordine şi asta facem (...) Avem nevoie de o procuratură eficientă ca funcţionarii corupţi să fie închişi. De aceasta reforma justiţiei este piatra de temelie. Noi ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Astăzi sunteţi liberi. Voi vă decideţi viitorul. Votul de astăzi nu este despre voi, ci despre cetăţenii Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

UPDATE: Lilian Carp, deputat PAS: Doamna preşedinte, conform Regulamentului, fiecare deputat are dreptul la luare de cuvânt, pe acelaşi subiect. Pot fi diferite opţiuni în aceeaşi fracţiune. Nu îngrădiţi dreptul deputaţilor de a se expune.

UPDATE: Zinaida Greceanîi: „La ordinea de zi colegii mei au propus o singură întrebare, examinarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Şedinţa este convocată”. Pentru a desfăşura şedinţa şi a trece la moţiunea de cenzură trebuie să adoptăm un Regulament. Propun următoarea modalitate: iniţial oferim cuvântul dnei Maia Sandu pentru a prezenta raportul, opinia Guvernului, până la o oră. Propun de la fiecare fracţiune câte o luare de cuvânt, avem doi deputaţi independenţi daca vor dori, poftim. Cine este pentru, va rog sa votaţi, majoritatea.

Precizăm că pe 8 noiembrie, la şedinţa plenară a Parlamentului, PSRM a înaintat moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului în contextul angajării răspunderii în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, înregistrat la Parlament pe 6 noiembrie şi a exprimat neîncredere în Guvernul învestit.

 

 

Comentarii