Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

24 Feb. 2020 / 15:55

Sondaj: Trei partide ar accede în Legislativ dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate

Trei partide ar accede în Legislativ dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Este vorba de Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM). Cel puţin aşa arată datele unui sondaj realizat de IMAS. Cercetarea mai relevă că bătălia în turul doi al alegerilor prezidenţiale s-ar da între actualul şef al statului, Igor Dodon şi fostul premier, Maia Sandu, relatează Mesager.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, peste 34 la sută dintre respondenţi ar vota pentru PSRM. PAS ar acumula aproape 23 la sută din sufragii, iar pentru democraţi ar opta peste şapte procente. Celelalte partide ar obţine mai puţin de şase la sută.  

Actualul preşedinte, Igor Dodon şi preşedinta PAS, Maia Sandu rămân favoriţi în cursa prezidenţială. Din numărul respondenţilor decişi, peste 40 la sută ar vota pentru Igor Dodon. Pentru fostul premier, Maia Sandu ar opta puţin peste 28 la sută dintre moldoveni, iar liderul democraţilor, Pavel Filip, ar fi favorizat de puţin peste nouă la sută. Pavel Filip este urmat de preşedintele comuniştilor, Vladimir Voronin pentru care ar opta peste şapte la sută dintre alegători.

Datele sondajului mai arată că 47% dintre respondenţi consideră că PSRM şi PDM ar trebui să stabilească o coaliţie clară prin care să-şi asume guvernarea ţării, iar 25% - că ar trebui să menţină o relaţie de colaborare pentru a evita o criză politică.

Sondajul mai arată că, mai mult de jumătate dintre cetăţeni îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană, iar o treime ar vota pentru unirea Republicii Moldova cu România, potrivit Radio Moldova Actualităţi.

60% dintre respondenţi au răspuns că ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, 23 la sută ar vota contra, iar 11% sunt indecişi.

În luna decembrie 2019, un sondaj asemănător realizat de IMAS arăta că pentru aderarea la UE ar vota 58% dintre respondenţi.

Pentru aderarea la Uniunea Vamală ar adera 45%, cu 5% mai puţin, potrivit datelor sondajului din luna decembrie 2019. 39% ar vota contra, iar 11% nu sunt decişi.

Pentru unirea Moldovei cu România ar vota 32%, în timp ce 54% ar vota contra, iar 9% sunt indecişi.

Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda companiei de consultanţă Public media, în perioada 07-19 februarie 2020 pe un eşantion de 1109 respondenţi. Marja de eroare este de ±3.0%.

Comentarii