Ştiri

Sursa imaginii: alegeri.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

29 Iun. 2020 / 17:14

Sondaj: Trei partide ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate

Doar trei partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate. Cel puţin aşa arată datele unui studiu sociologic realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Este vorba de Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma DA. Cercetarea mai arată că favoriţi la prezidenţiale sunt actualul şef al statului, Igor Dodon, şi lidera PAS, Maia Sandu, relatează Mesager.

Din numărul total al persoanelor cu opţiune clară de vot, aproape 49 la sută spun că vor susţine PSRM. Pentru PAS ar opta aproape 30 la sută dintre moldoveni. PPDA ar obţine şapte la sută din sufragii, iar Partidul Nostru - puţin peste şase procente din voturi. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral.

Expertul politic Ian Lisnevschi a calculat mandatele pe care le-ar obţine partidele. Astfel, PSRM ar avea 56 de mandate, PAS - 30, Platforma DA – opt, iar Partidul Nostu - şase.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, circa 49% din moldoveni spun că ar vota pentru Igor Dodon, în timp ce pentru Maia Sandu au optat aproape 27 la sută. Cei doi sunt urmaţi de Andrei Năstase, cu 7,5%  şi Renato Usatîi - cu 5,6 %. Pe poziţia a cincea se plasează Pavel Filip cu 2,6%, urmat de Ilan Şor cu două la sută. Ceilalţi politicieni ar obţine sub două la sută din sufragii.

La capitolul încredere în politicieni, conform studiului, preşedintele Igor Dodon se bucură de cea mai multă simpatie, peste 37%. El este urmat de lidera PAS, Maia Sandu, care este cotată cu 22,2%. Pe poziţia a treia se regăseşte actualul primar al capitalei, Ion Ceban cu opt la sută. Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, este apreciat de puţin peste şapte la sută dintre respondenţi, iar liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, se bucură de simpatia a 6,3% dintre moldoveni.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie. La studiu au participat 1 127 de respondenţi, iar interviurile au fost realizate la telefon. Marja de eroare este de + /- 3%.

Comentarii