Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

09 Iul. 2020 / 11:34

Ştefan Gaţcan rămâne deputat în Parlament

Ştefan Gaţcan rămâne deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Deputatul PSRM Vasile Bolea, preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, a anunţat astăzi în plenul Parlamentului că Ştefan Gaţcan şi-a retras cererea de depunere a mandatului şi, prin urmare, a fost anulat proiectul de hotărâre prin care urma sa se ia act despre demisia sa.

După ce Guvernul şi-a asumat angajarea de răspunderea pentru patru proiecte de lege ce prevăd creşterea veniturilor în buget, majorări de salarii pentru medici, achitarea indemnizaţiilor, în prezenţa a 51 deputaţi înregistraţi în şedinţă, cvorumul fiind asigurat de prezenţa lui Ştefan Gaţcan în şedinţa de astăzi, Mihai Popşoi, deputat PAS, vicepreşedinte al Parlamentului a solicitat explicaţii referitoare la statutul deputatului Gaţcan.

„Nebănuite sunt căile parlamentarismului din Republica Moldova. Vă rog să ne spuneţi care este statutul cererii domnului Gaţcan de renunţare la mandat. Ori vedem că dumnealui deja se simte bine. Reabilitarea prescrisă de către medicul Dodon a fost ok. Vedem că procesul de reanimare şi serviciile prestate de către Serviciul Protecţie şi Pază de Stat şi-au făcut efectul”, a declarat Mihai Popşoi.

„Astăzi dimineaţă în adresa Comisiei Juridice a Parlamentului a parvenit cererea domnului Gaţcan prin care dumnealui a anunţat că îşi retrage cererea de demisie din 1 iulie 2020, argumentând în baza articolului 78, aliniatul 2 din Codul Administrativ. Respectiv, luând la bază această cerere de retragere a cererii a demisiei, am retras proiectul de hotărâre din procedură legislativă”, a declarat deputatul Vasile Bolea.

„Noi suntem oameni care trebuie să dăm exemplu pentru respectarea legii. Conform hotărârii Comisie Extraordinare în Sănătate Publică, punctul 13, scrie că persoanele care intră în ţară trebuie să respecte regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile la locul de trai. Domnule Gaţcan, dumneavoastră sunteţi medic, dumneavoastră nu trebuie să fiţi în acest Parlament astăzi, trebuie să fiţi în autoizolare, pentru că aţi traversat frontiera de stat şi aţi venit ieri în Moldova. Ce fel de exemplu daţi cetăţenilor Republicii Moldova?”, se întreabă deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

„Suntem indignaţi că în această sală sunt atâţia avocaţi ai unei grupări oligarhice, care prin metode criminale corupe deputaţii. Îmi pare rău, colegi, că exercitaţi presiuni asupra domnului Gaţcan”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

„Ceea ce nu vor să înţeleagă colegii dumneavoastră, doamna preşedintă, este că vorbim despre un caz fără precedent. E clar că la noi peste noapte arunci curcani peste gard, iar apoi devii prim-ministru, pui dimineaţa coroana, apoi o ei şi apoi poţi să îi duci şi flori. Aşa ceva nu a fost niciodată. Dacă a existat cu adevărat corupere, unde este Stoianoglo să vină, să ne aducă argumentele că cineva cumpără deputaţi şi mai departe să înceapă procedura că să îi închidă pe acei care cumpără?. Cazul Gaţcan trebuie să fie un punct de pornire, să curăţim corupţia din Parlament”, a declarat deputatul ACUM, Lilian Carp.

„Partidul Democrat este campion la coruperea deputaţilor şi la înflorirea traseismului. Dar ceea ce a făcut domnul deputat Gaţcan este o ruşine pentru întreg Parlament. A ajuns Parlamentul într-un hal fără de hal. Dacă a mai rămas ceva din şira dumneavoastră şi nu e stâlcită de tot, vă rog să părăsiţi Parlamentul”, a declarat Maria Ciobanu.

„Partidul Democrat niciodată nu s-a ocupat cu tranzitarea deputaţilor. PDM  a suferit şi suferă din cauza asta. Eu recunosc că în PDM au fost câteva persoane, două-trei, care s-au ocupat cu chestia asta şi se ocupă, de acum foşti membri. Dar PDM este curat ca lacrima din acest punct de vedere”, spune, în replică, liderul fracţiunii PDM, Dumitru Diacov.

În cele din urmă, liderul fracţiunii PSRM Corneliu Furculiţă a îndemnat deputaţii să se adreseze în instanţele superioare dacă au ceva neclarităţi cu privire la revenirea lui Ştefan Gaţcan în fotoliul de deputat. „Sunt chestiuni strict juridice. Vă puteţi adresa în curţi, judecăţi. Aţi blocat activitatea Parlamentului câteva săptămâni, haideţi acum să lucrăm”, a declarat liderul fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă.

În consecinţă, deputaţii din Grupul parlamentar Pro Moldova au declarat că vor cere în continuare investigarea cazului Gaţcan „până se va afla adevărul”. La rândul său, deputatul şi-a rugat colegii să înceteze orice speculaţie privind deciziile sale, declarând că sunt subiecte mult mai importante asupra cărora politicienii ar trebui să-şi îndrepte atenţia, relatează Mesager. 

Amintim că, deputatul PSRM, Ştefan Gaţcan, a fost implicat într-un scandal după ce acum două săptămâni a declarat că părăseşte fracţiunea PSRM şi aderă la Grupul parlamentar „Pro Moldova”. Ulterior, cei din Pro Moldova au declarata că Ştefan Gaţcan ar fi fost răpit şi supus presiunilor din partea PSRM şi cereau crearea unei comisii parlamentare care să elucideze toate circumstanţele. La rândul lor, PSRM declara că, de fapt, Pro Moldova ar fi încercat să-l corupă pe deputatul Gaţcan, iar ulterior, să-l şantajeze şi să-l supună presiunilor. La data de 1 iulie, Ştefan Gaţcan ar fi scris o cerere prin care renunţă la mandatul de deputat, dar îşi păstrează calitatea de membru al PSRM. Cererea a fost înaintată la Secretariatul Parlamentului de către Corneliu Furculiţă. În toată această perioadă, Ştefan Gaţcan a apărut în trei filmuleţe video, în care declara că se simte bine şi că are nevoie de o pauză. Totodată, acesta declara că a depus o cerere la Procuratura Generală prin care denunţa presiunile la care a fost supus, ca ulterior, într-un alt video, să declare că şi-a retras cererea. La rândul ei, Procuratura Generală spunea că nu a primit nicio cerere din partea deputatul Ştefan Gaţcan. Ieri, 8 iulie, deputatul ar fi revenit de peste hotarele ţării.

Ştefan Gaţcan a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova în circumscripţia Hânceşti.

Comentarii