Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

13 Apr. 2019 / 11:16

Subiectele de importanţă majoră în atenţia Comisiei Unificate de Control

La şedinţa Comisiei Unificate de Control din 11 aprilie, condusă de către delegaţia Republicii Moldova, au fost reluate tentativele de a include în ordinea de zi subiectele de o importanţă majoră, asupra cărora nu s-a ajuns la un consens până în prezent, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Astfel, reprezentanţii Chişinăului au făcut un apel de sensibilizare ca urmare a incidentului din 5 martie curent de la Uzina Metalurgică din Rîbniţa, în scopul oferirii unui suport corespunzător instituţiilor de resort implicate la elucidarea circumstanţelor.

La propunerea înaintată, partea transnistreană a refuzat includerea în ordinea de zi, motivând că nu ţine de competenţa Comisiei Unificate de Control, dar totodată rezervându-şi dreptul de a se expune suplimentar la următoarea şedinţă.

În cadrul şedinţei a fost reluat subiectul cu referire la modul de utilizare a echipamentului tehnic oferit de Misiunea OSCE în Republicii Moldova, asupra căreia părţile şi-au expus viziunile, convenindu-se ca, Comandamentul Militar Întrunit să prezinte la şedinţa viitoare un mecanism comun de păstrare şi utilizare a acestora.

S-a constatat repetat necesitatea elaborării unui regulament de activitate a Comandamentului Militar Întrunit şi al Statului Major al Forţelor de Menţinere a Păcii, care ar reglementa cu exactitate acţiunile forţelor pacificatoare şi modul de reacţionare operativă în cazul incidentelor în Zona de Securitate, dar care s-a lăsat fără o reacţie pozitivă din partea membrilor delegaţiilor transnistrene şi Federaţiei Ruse.

În cadrul şedinţei a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 3-9 aprilie curent, cu referire la situaţia din Zona de Securitate. Totodată, părţile au convenit asupra necesităţii efectuării unei inspectări de către membrii Comisiei Unificate de Control în scopul stabilirii condiţiilor de pregătire pentru sezonul primăvară-vară a posturilor de pacificare ale contingentelor militare comune din Zona de Securitate.

Comentarii