Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

03 Dec. 2020 / 11:20

Tribuna Parlamentului a fost blocată

Deputaţii Platformei DA au blocat tribuna Parlamentului, după ce nicio propunere înaintată de ei nu a întrunit numărul necesar de voturi. Ei au propus exluderea de pe ordinea de zi a proiectelor privind politica bugetar-fiscală, legea bugetului de stat pentru 2021, legea bugetului asigurărilor sociale, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2021 şi proiectul de lege privind modificarea legii Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Blocarea tribunei Parlamentului nu este cea mai populară metodă, dar este o metodă de exprimare democratică, spun cei din PDM care salută decizia deputaţilor PAS şi Platformei DA de a bloca tribuna. 

„Normele democratice nu sunt norme matematice, când majoritatea decide de una singură. Democraţia adevărată este atunci când poziţia minorităţii este respectată”, a precizat liderul democrat, Pavel Filip.

Vicepreşedintele Parlamentului, Alexandr Slusari a cerut transferarea dezbaterilor pe aceste proiecte cel puţin pentru săptămâna viitoare.

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunţat o pauză de 30 de minute.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, Platforma DA a solicitat audierea lui Ghenadie Ţepordei, director general al Agenţiei Proprietăţii Publice, privind situaţia proprietăţilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei dar şi a directorului Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS).

„Zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt răpiţi în fiecare an de regimul de la Tiraspol, încarcelaţi, umiliţi pentru crimele pe care nu le-au săvârşit. În sistemul naţional de securitate acest domeniu trebuie să constituie prioritatea SIS, care potrivit art. 7 din legea despre SIS prevede ca instituţia trebuie să întreprindă măsuri îndreptate spre descoperirea,  prevenirea şi contracararea acţiunilor care periclitează securitatea. În acest sens Platforma DA solicită prezenţa în plenul Parlamentului  a directorului SIS, Alexandr Esaulenco, pentru a prezenta o informaţie despre ce face această instituţie faţă de acest subiect”, a declarat Chiril Moţpan.

Iniţiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind susţinută doar de 41 deputaţi.

De asemenea, Platforma DA a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Alexandr Slusari a spus că proiectul a fost  inclus în ordinea de zi cu grave încălcări ale Regulamentului.

„Proiectul nu are avizul Guvernului. Comisia sesizată în fond a fost exclusă în mord arbitrar de la examinarea acestui proiect şi proiectul a fost transmis abuziv către Comisia juridică. Sunt grave încălcări. Dincolo de faptul că esenţa este contrdictorie menită să dezbine societatea, care şi aşa nu are coeziune, dar şi pe formă sunt mai multe încălcări la acest proiect”, a menţionat Alexandru Slusari.

Unul dintre autorii proiectului şi vicepreşedintele Parlamentului Vlad Bătrâncea a replicat că proiectul corespunde normelor Consiliului Europei şi a insistat să rămână inclus pe ordinea de zi.

„Nouă ne pare rău, că în spaţiul public, cu referire la acest subiect s-a discutat cu totul alt proiect de lege şi considerăm că este o abordare manipulatorie. Nu este vorba despre statutul limbii ruse, aşa cum a-ţi vorbit DVS public. Este legea cu privire la funcţionarea limbilor . Nu este vorba doar despre limba rusă, ci despre mai multe limbi pe care le vorbesc cetăţenii Republicii Moldova, de asigurare a unor garanţii elementare, cum este accesul la studii, cum sunt adresările în instanţa de judecată şi este în corespundere cu normele Consiliului Europei”, a declarat Vlad Bătrâncea.

„La momentul actual acest proiect riscă şi mai mult să divizeze societatea. E un subiect sensibil. Un astfel de subiect ar fi trebuit să fie discutat prin audieri largi şi consultări în comisia de specialitate, cu cei de la Ministerul de Externe, cu cei din partea Consiliului Europei, cu Departamentul Relaţii Interetnice. Pe de o parte, riscăm să blamăm limba rusă, pe de altă parte avem deja o legislaţie”, a spus deputatul „Pro Moldova, Andrian Candu.

Şi deputatul PDM, Dumitru Diacov a cerut retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi.

„Noi avem probleme cu toate limbile vorbite, noi avem grupuri radicale care exploatezază această temă. Noi ani la rând nu am depus eforturi ca statul să asigure studierea limbii române în Găgăuzia, Taraclia, satele ucraineşti şi altele  studieze”, a menţionat Dumitru Diacov.

Menţionăm că în ordinea de zi au fost incluse  de către PSRM mai multe proiecte de legi, despre care opoziţia spune că sunt antisociale, nu corespund normelor legale şi prezintă risc pentru securitatea statului.

Comentarii