Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

11 Iul. 2019 / 18:58

Ucraina va susţine Chişinăul în negocierile formatului 5+2

Cooperarea economică şi energetică, securitatea regională şi problemele ecologice, au fost subiectele discutate la întâlnirea de azi a Prim-ministrului, Maia Sandu, cu preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskii. Şeful statului vecin a dat asigurări că Ucraina va susţine Chişinăul în negocierile formatului 5 plus 2, relatează Mesager.

Scopul comun al ambelor state este retragerea trupelor ruseşti, a declarat Zelenski. Maia Sandu spune că intenţionează să consolideze parteneriatul cu Ucraina în sectorul energetic şi să instituie un control comun al frontierei permanent. În 2018, volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi Ucraina a crescut cu 11 la sută şi a ajuns la aproape un miliard de dolari.

„Eu şi preşedintele, Zelenskii, am pus în discuţie 3 probleme: securitatea regională şi integrarea europeană, agenda noastră bilaterală şi încercarea de a construi instituţii funcţionale pentru cetăţenii din ambele ţări. Guvernul pe care îl conduc îşi doreşte o colaborare economică şi energetică mai puternică, să organizeze un control comun permanent al frontierelor şi un parteneriat în domeniul problemelor ecologice de pe râul Nistru”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Ucraina va susţine şi mai departe integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va participa activ la negocierile privind procesul de reglementare transnistreană. Moldova şi Ucraina au aceeaşi dorinţă, ca pe teritoriul nostru să nu se mai afle trupe ruseşti. Nu vom permite ca să ne fie impuse planuri de federalizare. Referitor la suveranitatea statelor noastre, poziţiile sunt aceleaşi”, a spus preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelinski.

 

Comentarii